4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAdministratorul Casa Capșa, audiat de procurorii anticorupție

Administratorul Casa Capșa, audiat de procurorii anticorupție

Afacerea are legătură cu ultimul dosar în care fostul primar de la șase este urmărit penal pentru o șpagă de peste un milion de euro. Poteraș este în prezent în pușcărie după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

 

Dosarul în care procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului primar de la sectorul 6, Cristian Poteraș (foto), în iulie anul trecut, pentru luare de mită pare că vizează aspecte mai ample și nu doar o simplă șpagă a fostului edil.

Astfel, săptămâna trecută a fost audiat de procurorii anticorupție omul de afaceri Marin Bucur, administratorul de la Casa Capșa, în calitate de martor în dosarul lui Poteraș, au declarat pentru „România liberă“ surse judiciare.

Anchetatorii au vrut să știe cu ce scop a plătit Bucur 500.000 de euro către un offshore din Delaware, au explicat aceleași surse.

Miza se pare că a fost un fel de contract de consultanță prin care directorul acelui offshore, un anume Marian Racoviță Pleșoianu, se angaja să facă demersurile necesare pentru ca Marin Bucur să obțină de la Primăria Sectorului 6 un PUD pentru un teren deținut de acesta pe Bulevardul Timișoara. 

Din acești bani, potrivit celor descoperite de anchetatori, 60.000 de euro au fost virați în contul celui cunoscut drept nepotul lui Cristian Poteraș, Lucian Grecu. 

Alții 50.000 au fost virați direct în contul personal al lui Cristian Ovidiu Corduneanu, arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 6 din acea perioadă. Atât Racoviță Pleșoianu, cât și Corduneanu au fost audiați de procurorii DNA săptămâna trecută. Audierea fostului arhitect-șef se va relua săptămâna aceasta. 

Anchetatorii au descoperit că alți circa 100.000 de euro ar fi fost retrași cash treptat de către Marian Racoviță Pleșoianu. Acesta din urmă este, potrivit datelor surselor „României libere“, în prezent șef serviciu în cadrul Agenției Naționale a Achizițiilor Publice pentru zona Centru, el fiind în prezent domiciliat în județul Brașov, acolo unde locuiește și Cristian Corduneanu.

 

Ce caută procurorii DNA

 

Acest ultim dosar în care este urmărit penal Cristian Poteraș a fost pornit după un denunț făcut la DNA pe 12 decembrie 2016 în care se arăta că “începând cu anul 2005 Poteraș Constantin Cristian, în calitate de primar al sectorului 6 București, ar fi solicitat și primit cu titlul de mită diferite imobile și sume de bani pentru exercitarea atribuțiilor de serviciu, în principal pentru soluționarea favorabilă a unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, iar pentru a disimula originea sumelor obținute din faptele de corupție a determinat diverse persoane să se interpună pe traseul transmiterii bunurilor sau să efectueze diferite operațiuni financiare“.

 

Poteraș ar fi cerut peste 1,5 milioane de euro

 

Cristian Poteraș este deja urmărit penal din iulie 2017 pentru mai multe fapte de luare de mită. Astfel, spun procurorii, în cursul anului 2007, Poteraș a pretins de la reprezentanții unei so­cietăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro. Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).

Tot Poteraș, în perioada 2009-2010, a pretins și primit de la Iulian Constantin  și SC Tettas SRL București suma de 857.800 dolari, în schimbul atribuirii unor contracte de achiziție publică dar și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate.

Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică, directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare.

În total, pe perioada mandatului de primar deținut de suspectul Poteraș Constantin Cristian, SC Tettas SRL a fost „desemnată“ furnizor de echipamente și servicii cu o valoare totală de 37.155.989 lei, din care au fost decontați 30.721.710 lei.

Suma remisă cu titlu de mită a fost transmisă prin intermediul unor companii înregistrate în Cipru, controlate de suspecți.

În perioada septembrie 2005-iunie 2006, primarul Cristian Poteraș, în calitate de președinte al Subcomisiei de aplicare a legilor fondului funciar, a derulat, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia reconstituirii dreptului de proprietate, o serie de activități având drept scop emiterea unui titlu de proprietate asupra unor terenuri cu suprafața totală de 30.000 mp, situate pe raza sectorului 6.

După obținerea dreptului de proprietate, Poteraș și soția sa de la acel moment, Aureliana Poteraș (actuală Gîdea Aureliana), au transferat prin diferiți intermediari și le-au cerut acestora să dețină formal terenurile obținute în modalitatea de mai sus, cu scopul de a ascunde originea infracțională și adevărații beneficiari ai tranzacțiilor.    

 

Cele mai citite

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...
Ultima oră
Pe aceeași temă