12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă80 de milioane euro pentru baronii USL

80 de milioane euro pentru baronii USL

Judeţele cu şefi PDL şi UDMR au primit printre cei mai puţini bani la rectificarea bugetară.

Consiliul Judeţean Teleorman, condus de pesedistul Liviu Dragnea, care controlează firma locală Tel Drum, a primit la rectificarea bugetului de zilele trecute de 50 de ori mai mulţi bani pentru continuarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI – program de reparare a drumurilor locale iniţiat de Elena Udrea, dar contestat de actuala putere, cel puţin atunci când aceasta se găsea în opoziţie) decât Consiliul Judeţean Arad, arată datele rectificării. CJ Arad este condus de pedelistul Nicolae Ioţcu.

Potrivit anexelor aferente rectificării, la capitolul plata arieratelor pentru PNDI judeţul Teleorman este campion naţional. Judeţul a primit 11,7 milioane lei, de 50 de ori mai mult decât cele 203 mii lei alocate judeţului Arad. Politicianul, care nu a putut fi contactat ieri pentru a explica dărnicia Guvernului cu alocările pentru drumurile din Teleorman, a negat în trecut, în mod constant, orice legătură cu asfaltatorii. De altfel, C.J. Arad a primit printre cei mai puţin bani din ţară pentru continuarea programului. Celălalt Consiliu Judeţean la conducerea căruia se găseşte PDL, anume cel din Alba, a primit la rectificare 1,87 milioane lei. Jumătate dintre judeţele ţării au primit însă mai mulţi bani pentru continuarea PNDI.

La criteriul sumă totală alocată (ce include pe lângă arieratele PNDI şi susţinerea cheltuielilor cu energia termică şi diferite alte arierate), Aradul a primit 4,54 milioane lei, de cinci ori mai puţin decât Iaşiul, primul clasat.

Judeţului Alba îi revin  4,9 milioane lei, iar judeţele controlate de UDMR nu au primit nici ele mult. Harghitei îi revin 5,5 milioane lei, iar Covasnei 4,45 milioane lei. Din cele 41 de judeţe (exceptând Bucureştiul), un număr de 27, adică 65%, au primit peste 6 milioane de lei la rectificare. După Iaşi (22 milioane lei în plus la rectificare), urmează în topul beneficiarilor judeţul Teleorman (19 milioane lei), care nu este totuşi unul dintre judeţele mari ale ţării.

 

Dispută Blaga-Ponta

 

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, susţine că Victor Ponta dă dovadă de o „ipocrizie care nu are margini”. Guvernul Ungureanu a fost dat jos pentru că a alocat din fondul de rezervă 648 de milioane de lei administraţiilor publice locale, spune Blaga. El acuză că acum USL va primi 326 de milioane de lei, adică 93,25% din suma totală, iar administraţiile PDL 13 milioane de lei, 3,8%. Administraţiile UDMR primesc 10 milioane de lei, deci 2,9%, spune Blaga. În replică, premierul Victor Ponta afirmă că administraţiile PDL nici nu aveau cum să primească mai mulţi bani deoarece sunt doar două, adică Arad şi Alba. „Este vorba de un pic de matematică: din 41 de judeţe, 37 au presedinţi USL. Era greu să dau la cele două judeţe, Alba şi Arad, mai mult decât la celelalte 37″, spune Ponta. În plus, împărţirea s-a făcut şi în funcţie de  nivelul existent al arieratelor şi de discuţiile cu FMI, spune premierul. 

 

 

61

milioane euro reprezintă valoarea contractelor PNDI deţinute de firma teleormăneană Tel Drum.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă