Fie că „zburăm” pentru trei zile la Londra doar pentru cumpărături, fie că ne deplasăm cu maşina personală pentru schi în Austria, suntem, că ne place sau nu, expuşi riscului. Pentru o vacanţă reuşită, vă recomandăm să nu uitaţi din lista de bagaje asigurarea de călătorie în străinătate.
Indiferent de preferinţele de vacanţă, atât liberalizarea circulaţiei în spaţiul Uniunii Europene, cât şi ofertele tot mai variate ale agenţiilor de turism, de la destinaţii exotice până la sejururi tematice, au apropiat tot mai mult turiştii de orice colţ al lumii. Însă entuziasmul care vine la pachet cu apropierea concediului ar putea lăsa într-un con de umbră conştientizarea riscurilor implicate de deplasările în străinătate.
De aceea, pentru a putea profita de această libertate şi pentru a se bucura din plin de momentele de relaxare şi odihnă, turiştii trebuie să se asigure împotriva eventualelor neplăceri ce pot interveni în timpul deplasării. Cu atât mai mult cu cât poate fi vorba de un nefericit accident sau de o problemă de sănătate, turiştii au nevoie de o decontare simplă a cheltuielilor pentru eventualele îngrijiri medicale primite în străinătate.
Asigurarea de călătorie – acoperiri şi costuri
De la data aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, asigurarea medicală pentru cei care doresc să călătorească în afara ţării nu mai este obligatorie, o dată cu introducerea Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate, care permite accesul la ajutor medical de urgenţă în cadrul sistemului public de sănătate al fiecărei ţări membre UE.
Totuşi, pentru o acoperire completă şi acces la serviciile medicale din sistemul privat, dar şi pentru deplasările în afara spaţiului UE, asigurarea medicală de călătorie rămâne, în continuare, recomandată. Companiile de asigurare care vând astfel de produse deţin în portofoliu mai multe tipuri de asigurări medicale destinate călătoriilor în străinătate, însă din punct de vedere al acoperirii, toate oferă aproximativ aceleaşi servicii medicale.
Astfel, sunt acoperite cheltuielile generate de accidente sau îmbolnăviri survenite pe perioada asigurată sau pe durata călătoriei în străinătate: cheltuieli medicale – transport de urgenţă, cu salvarea sau la domiciliu, spitalizare, tratament ambulatoriu, medicamente, intervenţii chirurgicale de urgenţă, tratament stomatologic de urgenţă, dar şi cheltuieli de repatriere şi cheltuieli de înmormântare, în caz de deces.