Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Națiunilor Unite(ONU) să acționeze și să-și reformeze sistemul, care îi oferă membrului permanent al Consiliului de Securitate, adică Rusiei, un drept de veto, spunând că trebuie făcut totul pentru a se asigura că organismul internațional funcționează eficient.
„Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate?” a întrebat Zelenski printr-un link video, potrivit Reuters.
Zelenski vrea ca ONU să-i retragă Rusiei dreptul de veto din acest organism, după masacrele din Ucraina
Într-o adresare pasională, Zelenski a descris în detaliu scene sumbre din orașul ucrainean Bucha, acuzând forțele de ocupație ruse că au ucis familii întregi, inclusiv copii.
Extinderea NATO nu poate fi supusă „unui veto extern”, cum ar fi cel al Rusiei. Acest avertisment a fost transmis joi, în data de 27 ianuarie 2022, de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, într-o declarație la postul Digi 24.
Alianța NATO are dreptul să decidă asupra propriei extinderi, cum a fost și cea din anul 2007. Acest punct de vedere este însă contrazis de Rusia, care susține că Alianța s-a apropiat prea mult de granițele ei.
Chestiunea cea mai sensibilă este legată de Ucraina, care dorea să intre în NATO. Ucraina este țara pe care Rusia nu dorește în niciun caz s-o vadă în NATO. În contextul actualelor tensiuni dintre Rusia și Ucraina, unele țări NATO acordă un anumit sprijn Ucrainei. Dar această țară, nefiind membru cu drepturi depline, nu poate fi apărată de militari din țările NATO.
Ministrul Aurescu a precizat, în acest context, că este exclus ca România să trimită trupe în Ucraina, în cazul în care Rusia atacă Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!