27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalExtinderea NATO nu poate fi supusă unui veto extern, avertizează ministrul Aurescu

Extinderea NATO nu poate fi supusă unui veto extern, avertizează ministrul Aurescu

Extinderea NATO nu poate fi supusă „unui veto extern”, cum ar fi cel al Rusiei. Acest avertisment a fost transmis, joi seară, de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, într-o declarație la postul Digi 24.

Alianța NATO are dreptul să decidă asupra propriei extinderi, cum a fost și cea din anul 2007. Acest punct de vedere este însă contrazis de Rusia, care susține că Alianța s-a apropiat prea mult de granițele ei.

Chestiunea cea mai sensibilă este legată de Ucraina, care dorea să intre în NATO. Ucraina este țara pe care Rusia nu dorește în niciun caz s-o vadă în NATO. În contextul actualelor tensiuni dintre Rusia și Ucraina, unele țări NATO acordă un anumit sprijn Ucrainei. Dar această țară, nefiind membru cu drepturi depline, nu poate fi apărată de militari din țările NATO.

Ministrul Aurescu a precizat, în acest context, că este exclus ca România să trimită trupe în Ucraina, în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

Alte țări care, ipotetic, ar putea fi primite în Alianța Atlantică, sunt Republica Moldova și Georgia. Ca și Ucraina, aceste țări au trupe rusești pe teritoriul lor. Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a anunțat recent că țara ei preferă să rămână neutră.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 87: 8 răniți după un atac asupra unui centru cultural recent reconstruit

UPDATE, ora 14:38: Preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de...
00:01:04

VIDEO: Rusia spune că ultimii apărători din Azovstal s-au predat

Ministerul rus al Apărării a declarat că ultimul grup de forțe ucrainene care se afla în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-a predat, marcând...

Gazul rusesc spre Finlanda a fost oprit

Aprovizionarea Finlandei cu gaze naturale din Rusia a fost întreruptă astăzi, a anunţat compania energetică publică finlandeză Gasum, după ce ţara nordică a refuzat...
Ultima oră
Pe aceeași temă