Liderul Bisericii Catolice din Sri Lanka a lăudat vineri (13 ianuarie) decizia Curții Supreme de a ordona fostului președinte și unor oficiali să plătească despăgubiri pentru atacurile cu bombă din duminica Paștelui 2019, care au ucis peste 260 de persoane.
Atacurile au vizat trei biserici și trei hoteluri de lux. Mai mult de 260 de persoane au fost ucise.
Procesul civil intentat de familiile victimelor a acuzat că securitatea slabă a dus la atentate. Biserica însăși nu a fost parte în proces.
Dar cardinalul Malcolm Ranjith a declarat că speră că procesul va fi intensificat împotriva fostului președinte Maithripala Sirisena și a celor mai importanți responsabili ai săi din domeniul securității.
„Chiar dacă o persoană devine președinte cu putere executivă sau orice altă persoană își asumă responsabilități pentru a împiedica răul să se întâmple, dacă aceste persoane se implică ele însele în astfel de activități, legea din această țară a arătat că astfel de persoane, chiar dacă este vorba de un președinte sau de orice alt înalt oficial, pot fi pedepsite de lege pentru că se comportă în acest mod ilegal,” a spus acesta.
Joi (12 ianuarie), Curtea Supremă le-a ordonat lui Sirisena, șefului său de poliție, a doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informații și a unui oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării să plătească în total 310 milioane de rupii, adică aproximativ 850.000 de dolari, din fondurile lor personale, ca despăgubire pentru familiile victimelor.
Instanța a declarat că fostul președinte și oficialii săi nu au reușit să prevină atacurile, printre cele mai grave din istoria turbulentă a Sri Lankăi.
Unii din Colombo, precum Sugath Ranaveera, au declarat că amendarea fostului președinte și a oficialilor săi nu este suficientă.
„Oamenii nu vor accepta acest lucru pentru că vor ca liderii să fie pedepsiți. O amendă financiară nu este o pedeapsă. Oamenii care au fost uciși au fost nedreptățiți”, spun acesta.
Sirisena și ceilalți implicați în acest caz nu au făcut niciun comentariu public cu privire la această hotărâre.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!