7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSârbii din fosta Iugoslavie aleg naționalismul

Sârbii din fosta Iugoslavie aleg naționalismul

Sârbii din fosta Iugoslavie aleg naționalismul, încurajând utilizarea alfabetului slav (chirilic) în defavoarea celui latin.

Parlamentele din Serbia şi Republica Srpska au aprobat simultan, miercuri, 16 septembrie 2021, două legi similare. Cele două legi vor să stimuleze utilizarea alfabetului slav, în defavoarea celui latin, în Serbia şi Republica Srpska.

Republica Srpska este o regiune cu populație predominant sârbă din Bosnia – stat rezultat din dezmembrarea Iugoslaviei. Serbia, la rândul ei, este cel mai mare dintre statele rezultate din fosta Iugoslavie.

Sârbii din fosta Iugoslavie aleg naționalismul

Votul similar dat de deputații din Serbia şi Republica Srpska a fost exprimat cu prilejul Zilei Unităţii Sârbe, care este sărbătorită în Serbia şi în Republica Srpska.

Agențiile de presă occidentale amintesc în acest context o luare de poziție a ministrului de Interne de la Belgrad, Aleksander Vulin. Acum trei luni, el sugera o reunificare politică a sârbilor din Balcani. „Pentru mine, lumea sârbă este o ţară unificată. Dar în mod paşnic, fără să fi fost tras vreun foc de armă”, a spus ministrul de Interne al Serbiei.

Serbia este o țară care dorește să fie primită în UE dar are resentimente față de SUA. Pe de altă parte, Serbia are relații tradiționale, foarte bune, cu Rusia, care folosește și ea alfabetul slav. Din punct de vedere militar, Serbia cooperează și cu unele țări NATO, inclusiv cu România, dar și cu Rusia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă