21.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalUnde sa te mai locuiesti?

Unde sa te mai locuiesti?

Atunci cand fostii chiriasi sunt dati afara fara a li se asigura vreo alternativa, cand fostilor proprietari li se pun tot fel de piedici in demersul lor de a-si recupera imobilele nationalizate, cand sansele ca tinerii sa isi cumpere o locuinta sunt infime, „unde sa te mai locuiesti?” se intreaba tiganca Adriana din spectacolul de la Green Hours. (Scuzati incorectitudinea politica, dar Adriana insasi ne spune ca romul  e cel care „se cumpara de la alimentara”.) Si daca nu mai sunt nici locuri de parcare, nici boscheti unde sa faca pipi pisicile, daca la Primarie nu te asculta nimeni, daca zecile de incercari nereusite de a obtine un credit pentru casa pot duce, in cele din urma, la divort, ce mai ramane? Sa speri ca viitorul primar isi va tine promisiunile facute in campanie?

Pornind de la experienta din cartierul Rahova, alaturi de Tanga Project si de Ofensiva Generozitatii, regizorul David Schwartz impreuna cu Mihaela Michailov si Cinty Ionescu recreeaza la Green Hours un mic eseu pe tema proprietatii. Nu stiu si nu are nici o importanta cat de autentice sunt povestile personajelor din spectacol, daca intr-adevar exista aceasta Adriana si acel militar membru al partidului comunist, care locuiesc in acelasi bloc din Uranus si care sunt evacuati de o ruda inventata a fostului proprietar. Nu stiu daca fata care a castigat un milion de lei la loz in plic in perioada interbelica si care de banii aceia si-a cumparat un han, demolat intre timp, exista sau nu. Nu stiu daca aceste povesti au fost desco­perite in cadrul lucrului cu comunitatea din Rahova, dar cu siguranta ele sunt inspirate de acel proiect. „Faceti loc!” e o montare in care „realitatea bate fictiunea”, rolul artistilor fiind mai degraba acela de a ordona materialul si de a-i oferi un sens estetic. Sau, mai exact, de a oferi audientei un spectacol de teatru si nu o dezbatere sau niste interviuri repovestite. Si asta le iese foarte bine. Ba, chiar mai mult, reusesc sa o faca si foarte placut si… amuzant.

Si, daca tot am pomenit de artisti, nu trebuie sa uitam actorii, mai ales ca in „Faceti loc!” isi fac debutul in „pivnita”, cum numesc unii spatiile teatrale „underground”, interpreti ca Rodica Mandache sau Irina Mazanitis. (Din garda actorilor „cu experienta” ar mai fi si Constantin Cojocaru, dar el nu este la prima colaborare cu Teatrul Luni de la Green Hours.) Iar in montarea acesta actorii nu sunt doar simpli interpreti ai unor personaje. Biografia si opiniile lor creeaza cam jumatate din spectacol. In paralel cu „istoria personajelor”, montarea urmareste, prin intermediul unor interviuri filmate, si „istoria personala a actorilor” aducand astfel o completare inedita asupra modului in care oamenii se raporteaza la ideea de proprietate.

Faceti loc !
Durata: 1h 25min.
De Mihaela Michailov. Regia: David Schwartz. Video: Cinty Ionescu. Scenografia: Adrian Cristea. Cu: Constantin Cojocaru, Florina Gleznea, Rodica Mandache, Virgil Mardare, Alice Monica Marinescu, Irina Mazanitis, Andrei Serban.
TEATRUL LUNI – Green Hours (Calea Victoriei nr. 120, tel. 0788.452.485).
Pret bilet: 19 lei.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă