Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Situație fără precedent în Statele Unite. Trump, atacat în New York Times de un „subaltern anonim”

  • Președintele Trump: Un laș și o rușine, dacă nu cumva este invenția New York Times
  • Demnitarul anonim susține că Trump are o prea mică afinitate pentru ideile conservatoare

Rl online

Actualizat: 06.09.2018 - 15:44

În textul publicat se arată: „Dilema - pe care Trump nu a prins-o în totalitate - este că mulţi oficiali din propria-i administraţie muncesc din interior să dejoace părţi din agenda lui şi cele mai rele tendinţe ale lui. Ştiu asta. Sunt unul dintre ei”.

Potrivit News.ro, New York Times nu a dezvăluit numele autorului, cunoscut publicaţiei, pentru a nu-i periclita locul de muncă, şi a precizat că publicarea acestui op-ed era singurul mod de a oferi o importantă imagine de ansamblu cititorilor. Publicaţiile importante publică extrem de rar scrisori deschise anonime. În cazul New York Times, această practică nu este fără precedent. Documentul a venit în mijlocul unui alt scandal cauzat de cea mai recentă carte a jurnalistului Bob Woodward, cunoscut pentru dezvăluirile în cazul Watergate, „Fear: Trump in the White House”. 

În urma apariţiei scrisorii, Trump a comentat pe Twitter, respingând cele scrise de NY Times, numind textul „o ruşine” şi persoana „fără curaj” şi a atacat autorul, de a cărui existenţă se îndoieşte, şi publicaţia americană. „Avem pe cineva în ceea ce numesc eşecul New York Times care vorbeşte despre rezistenţa în administraţia Trump. Cu aşa ceva avem de-a face. Şi cunoaşteţi presa necinstită... Dar este chiar o ruşine”, a scris preşedintele.

El a trecut în revistă reuşitele în postul de la Casa Albă, susţinând că „nimeni nu a făcut ce a făcut administraţia asta în ceea ce priveşte realizarea unor lucruri”. Mai apoi, Trump a scris că, dacă autorul scrisorii există, publicaţia ar trebui să îl identifice. „Dacă persoana aninomă fără curaj există cu adevărat, Times trebuie, din motive de securitate naţională, să îl predea Guvernului imediat”.

Scrisoarea este o completare la dezvăluirile din cartea lui Woodward: unii dintre consilierii de top ai preşedintelui îl privesc cu scepticism şi lucrează pentru a zădărnici deciziile necugetate ale lui Trump să devină realitate. Autorul scrisorii susţine că rezistenţa din interior nu este aceeaşi cu cea a stângii împotriva preşedintelui. „Credem că principala noastră obligaţie este faţă de această ţară, iar preşedintele continuă să acţioneze în detrimentul sănătăţii republicii”.

Oficialul mai dezvăluie că a fost luată în considerare şi invocarea celui de-al 25-lea Amendament: majoritatea oficialilor Cabinetului îl pot declara, în Congres, pe preşedinte „incapabil să îndeplinească îndatoririle”.

În scrisoare, el invocă şi comportamentul schimbător al preşedintelui şi stilul „limitat şi ineficient” de a conduce. „Deşi a fost ales ca republican, preşedintele arată o mică afinitate faţă de ideile îmbrăţişate de conservatori: minţi libere, pieţe libere şi oameni liberi”.

Mai multe surse au declarat pentru CNN că scrisoarea deschisă a amplificat „paranoia” din Aripa de Vest şi a revitalizat sentimentul că administraţia de la Casa Albă este asaltată din interior. Oficialii administraţiei au fost luaţi prin suprindere de scrisoarea deschisă. Ei au început să facă presupuneri, în încercarea de descoperi cine este autorul ei, şi chiar au trimis mesaje reporterilor cu bănuielile lor.

„Cel care stă în spatele acestei scrisori a ales să dezamăgească, şi nu să susţină, preşedintele Statelor Unite ales corect”, a spus Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. „El nu pune mai presus de orice ţara, ci pe sine înaintea dorinţei poporului american. Acest laş ar trebui să facă bine şi să demisioneze”. Un purtător de cuvânt al NY Times a spus că ziarul a garantat anonimatul la cererea autorului şi a subliniat faptul că editorii cunosc identitatea lui.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine