4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalUn avion ucrainean care transporta material toxic s-a prăbușit în Grecia

Un avion ucrainean care transporta material toxic s-a prăbușit în Grecia

Un avion ucrainean care transporta material toxic s-a prăbușit în Grecia iar toți cei opt membri ai echipajului au murit.

Autoritățile nu au dezvăluit ce materiale se aflau la bordul avionului ci doar faptul că ele sunt toxice. Presa din Grecia a anunțat că avionul transporta 12 tone de ”material toxic”. Avionul s-a prăbuşit, în seara zilei de 16 iulie 2022, în jurul orei locale 23, lângă localitatea Paleochori Kavalas din nordul Greciei. Localnicii, pe o rază de doi kilometri de locul accidentului, au fost avertizați să nu deschidă ferestrele pe timpul nopții, să nu iasă din locuințe și „să poarte măști”. Alimentarea cu energie electrică și cu apă potabilă ar fi întreruptă în zonă. Un pompier le-ar fi spus locuitorilor că avionul transporta muniție. Acest detaliu nu este însă confimat oficial.

Membri ai echipelor de intervenție purtau costume de protecție tip CBRN (împotriva contaminării chimice sau radioactive). Doi pompieri care fuseseră la locul accidentului au fost spitalizați după ce au inhalat fum. Duminică dimineață, din epava aeronavei încă se mai vedea ridicându-se un fum alb.

Cercetările se fac cu drone, pentru a nu pune în pericol oamenii

Cercetările asupra locului accidentului se desfășurau cu drone, pe parcursul zilei de duminică. S-a ales această procedură pentru a nu pune în pericol oamenii. La anchetă participă și experți de la Comisia pentru Energie Atomică a Greciei.

La locul prăbușirii nu s-a observat o explozie, însă unii martori susțin că aeronava era în flăcări dinainte să atingă solul. Pilotul raportase o problemă la motor şi a cerut să i se aprobe o aterizare de urgenţă, iar de la sol a fost îndrumat spre aeroportul din Kavala. Totuși, aeronava n-a mai ajuns la aeroport, prăbuşindu-se la 40 de kilometri vest de el.

Avionul decolase din sudul Serbiei, de pe aeroportul „Constantin cel Mare ” din orașul Niš. În mod normal, el trebuia să ajungă pe aeroportul internațional din orașul Amman, capitala Iordaniei. Datele făcute publice arată că avionul a survolat întreaga Grecie, a ajuns deasupra Mării Egee, apoi s-a întors din drum, în Grecia, unde s-a prăbușit.

Avion ucrainean, care ducea încărcătură periculoasă din Serbia în Iordania

Avionul cargo era model Antonov An-12 și era operat de o companie aeriană din Ucraina, denumită Meridian. Aceasta este o companie privată care are contracte de transport inclusiv în beneficiul ONU și NATO. Cele mai recente informații susțin că avionul ar fi transportat material militar a cărui destinație finală era Bangladesh (Asia). Ministrul Apărării al Serbiei, Nebojša Stefanović, ar fi anunțat că avionul transporta „11,5 tone de produse ale industriei noastre de apărare” către Bangladesh. Ministrul sârb a susținut că, la Amman (Iordania), avionul avea planificată doar o escală tehnică.

Cu privire la încărcătură, unele surse susțin că putea fi vorba de rachete de semnalizare. Potrivit altor surse, ar fi vorba de proiectile de mortier sau de mine antipersonal. Această ultimă variantă ar fi plauzibilă întrucât minele antipersonal sunt o armă ieftină, iar Bangladesh este o țară săracă. Pe de altă parte, multe țări ex-comuniste au produs mine antipersonal. În prezent, acestea sunt arme interzise, ceea ce ar explica și ezitarea autorităților în a preciza încărcătura avionului prăbușit.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă