0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInternaționalUn avion și o dronă NATO ar fi spionat granițele Rusiei

Un avion și o dronă NATO ar fi spionat granițele Rusiei

Un avion și o dronă NATO ar fi spionat granițele Rusiei, apropiindu-se de acestea pe deasupra Mării Negre. Rusia a anunțat că a monitorizat deplasarea acestor două aeronave, anunță postul Digi 24.

După ce s-ar fi opropiat de litoralul Rusiei, ambele aeronave s-au întors spre largul Mării Negre. De acolo, traiectoria lor ar fi continuat spre vest, adică spre România și Bulgaria. Nu este deocamdată precizat ce aerodromuri au folosit pentru decolare și aterizare aceste două aparate aeriene. Ele ar fi plecat, probabil, de pe un aerodrom din România sau din Bulgaria.

Despre avion, se precizează că a fost tip Artemis. Cu privire la acest tip de avion, presa internațională anunța încă de acum doi ani că Statele Unite l-ar fi adus în România. Avionul Artemis ar fi utilizat aerodromul de la Mihail Kogălniceau (județul Constanța).

NATO ar fi spionat granițele Rusiei, dar nu a intrat în spațiul aerian al Rusiei

Baza din Dobrogea ar fi folosită de americani pentru misiuni de cercetare aeriană în spațiul Mării Negre și în zona adiacentă. Aceste misiuni ar ajunge până în apropierea peninsulei Crimeea și până în Caucaz.

După cum se știe, Crimeea este un teritoriu al Ucrainei ocupat ilegal de Rusia. Zona Caucazului, care a făcut parte din spațiul sovietic, a fost marcată de conflictele dintre Armenia și Azerbaidjan.

Potrivit unor informații oferite de presa de stat din Rusia (informații care, ținând cont de sursa lor, trebuie privite cu anumite rezerve), Statele Unite folosesc avioane civile modificate pentru a executa misiuni de “spionaj” deasupra unor zone geografice sensibile. Câteva dintre aceste zone ar fi în Extremul Orient. Ar fi vorba, de exemplu, de Marea Galbenă și Strâmtoarea Taiwan. Ar mai fi folosite asemenea avioane în estul Europei – Marea Neagră și regiunea Caucazului.

Despre misiunea din ianuarie 2022, nu este limpede dacă are legătură cu actuala criză din Ucraina sau este doar o continuare a misiunilor din anii trecuți.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă