10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE avertizează că ar putea rupe companiile Big Tech

UE avertizează că ar putea rupe companiile Big Tech

Avertismentul vine în momentul în care Bruxelles-ul își publică proiectele a două noi legi  majore de reglementare tehnologică.
 
O lege privind piețele digitale va avea ca scop combaterea concurenței neloiale din sector, iar o lege privind serviciile digitale va obliga companiile tehnologice să își asume mai multă responsabilitate pentru comportamentul ilegal pe platformele lor.
 
Reglementările mult așteptate sunt prima revizuire semnificativă a abordării UE a internetului timp de două decenii.
 
După ce Comisia Europeană își va publica marți propunerile, acestea vor fi votate de parlamentul european și Consiliul de Miniștri și nu există încă un calendar pentru momentul în care acestea vor intra în vigoare.
 
Ambele reglementări aplică amenzi uriașe pentru comportament greșit. Companiile Big Tech care încalcă în mod deliberat noile reguli de concurență vor fi pasibile de amenzi de până la 10% din veniturile lor globale. Companiile Big Tech care nu își controlează platformele vor fi răspunzătoare pentru amenzi de până la 6% din veniturile lor globale.
 
Însă proiectul Legii piețelor digitale prevede, de asemenea, că, companiile Big Tech care sunt amendate de trei ori în termen de cinci ani vor fi etichetate cu ilegalități repetate, iar UE va trece la separarea structurală a afacerilor lor, potrivit a două persoane cu cunoștințe directe despre planuri și dezvăluite marți publicației Financial Times.
 
În cazul în care o investigație arată un comportament rău sistematic care întărește și mai mult poziția unei companii, UE poate impune „orice remedii comportamentale sau structurale care sunt proporționale cu încălcarea comisă și necesare pentru a asigura conformitatea”, se spunea într-un proiect al regulamentului.
 
Noile reguli, dacă vor intra în vigoare în forma lor actuală, ar reprezenta unul dintre cele mai stricte seturi de reglementări privind Big Tech din lume.
 
Sunt, de asemenea, o recunoaștere a faptului că legea concurenței existente este inadecvată și se mișcă prea lent în era digitală și nu a reușit să limiteze ascensiunea rapidă și puterea de piață imensă a giganților din Silicon Valley.

Companii precum Google, Amazon, Facebook și Apple se confruntă, de asemenea, cu o ostilitate tot mai mare în Europa pentru plata unor niveluri scăzute de impozite locale, invadarea confidențialității și zdrobirea rivalilor lor.

Margrethe Vestager și Thierry Breton pledează pentru reglementarea UE la nivel înalt © Stephanie Lecocq / EPA-EFE

Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, care este co-conducătorul revizuirii normelor digitale, a declarat pentru Financial Times în septembrie: „Există o senzație din partea utilizatorilor finali ai acestor platforme că sunt prea mari ca să le pese”.
 
Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al UE responsabil cu concurența și politica digitală, și-a exprimat recent frustrarea cu privire la modul în care Antitrust nu au îmblânzit Big Tech.
 
„Este dureros că pe piețele digitale răul care se poate face pe acea piață se poate întâmpla foarte repede, dar recuperarea acelei piețe poate fi foarte, foarte dificilă”, a declarat ea recent pentru Financial Times.
 
Pe măsură ce își publică proiectul de reglementări, UE va stabili, de asemenea, modul în care își propune să evalueze companiile care sunt „gatekeepers”, care dictează regulile pieței. Criteriile vor include cifra de afaceri globală a unei companii din ultimii trei ani, numărul de utilizatori și capitalizarea sa de piață din ultimul an.
 
Oficialii UE au declarat că plafonul de piață al unei companii este o valoare importantă, deoarece a determinat capacitatea unei companii de a strânge bani rapid pentru a dobândi potențiali rivali.
 
Cu toate acestea, ambiția Bruxelles-ului de a reglementa Big Tech se confruntă cu cel puțin doi ani de lupte politice și dezbateri în Parlamentul European și în Consiliul de Miniștri.
 
Paul Tang, un europarlamentar socialist olandez care va participa activ la discuția privind noile reguli anul viitor, a declarat: „Planurile comisiei sunt bune, dar nu suficient de bune pentru a reduce puterea de monopol a giganților tehnologici.
 
„În schimb, comisia ar trebui să urmărească direct și cel puțin să demonteze modelul de afaceri pervers al acestor giganți tehnologici: monetizarea datelor personale prin publicitate.”
 
Alții din Parlamentul European se așteaptă ca Big Tech să încerce să împiedice noile reguli. Stéphanie Yon-Courtin, un alt parlamentar european care a jucat un rol proeminent în discuțiile privind politica de concurență, a declarat: „Mă aștept ca platformele să încerce să împartă PE în jurul unor dezbateri simple și false, cum ar fi pro contra anti libertatea de exprimare sau pro și contra anti inovaţie.”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

VIDEO. Predoiu: “Ungaria continuă să susțină aderarea României la Schengen terestru”

În urma unei întâlniri de lucru cu omologul său de la Budapesta, Sandor Pinter, ministrul Afacerilor Interne din România, Cătălin Predoiu, a reiterat angajamentul...

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă