Rusia și Ucraina au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, au declarat Turcia și ONU, sporind astfel speranțele că o criză alimentară internațională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.
Rusia și Ucraina, ambele printre cei mai mari exportatori de alimente din lume, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru a lua parte la o ceremonie de semnare a acordului la ora 13:30 GMT, au declarat cele două părți.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care ar urma să co-semneze acordul, și președintele turc Tayyip Erdogan au fost prezenți.
Dar luptele au continuat nestingherite în estul Ucrainei și, subliniind dușmănia și neîncrederea adânc înrădăcinate, un consilier prezidențial de la Kiev a declarat că nu va semna niciun document cu Rusia, ci doar acorduri paralele privind exporturile de cereale cu Națiunile Unite.
„În cazul unor provocări, (va exista) un răspuns militar imediat” din partea Ucrainei, a transmis Mykhailo Podoloyak pe Twitter.
Blocada flotei rusești din Marea Neagră a agravat perturbările lanțului de aprovizionare la nivel mondial și, împreună cu sancțiunile occidentale impuse Moscovei, a alimentat inflația ridicată a prețurilor la alimente și energie de când forțele rusești au pătruns în Ucraina la 24 februarie.
Detaliile complete ale acordului nu au fost publicate imediat. Dar agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă anonimă, a declarat că trei porturi ucrainene, inclusiv cel mai mare centru de export Odesa, vor fi redeschise.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!