8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina și Rusia au semnat un acord pentru reluarea exporturilor de ...

Ucraina și Rusia au semnat un acord pentru reluarea exporturilor de cereale

Rusia și Ucraina au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, au declarat Turcia și ONU, sporind astfel speranțele că o criză alimentară internațională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.

Rusia și Ucraina, ambele printre cei mai mari exportatori de alimente din lume, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru a lua parte la o ceremonie de semnare a acordului la ora 13:30 GMT, au declarat cele două părți.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care ar urma să co-semneze acordul, și președintele turc Tayyip Erdogan au fost prezenți.

Dar luptele au continuat nestingherite în estul Ucrainei și, subliniind dușmănia și neîncrederea adânc înrădăcinate, un consilier prezidențial de la Kiev a declarat că nu va semna niciun document cu Rusia, ci doar acorduri paralele privind exporturile de cereale cu Națiunile Unite.

“În cazul unor provocări, (va exista) un răspuns militar imediat” din partea Ucrainei, a transmis Mykhailo Podoloyak pe Twitter.

Blocada flotei rusești din Marea Neagră a agravat perturbările lanțului de aprovizionare la nivel mondial și, împreună cu sancțiunile occidentale impuse Moscovei, a alimentat inflația ridicată a prețurilor la alimente și energie de când forțele rusești au pătruns în Ucraina la 24 februarie.

Detaliile complete ale acordului nu au fost publicate imediat. Dar agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă anonimă, a declarat că trei porturi ucrainene, inclusiv cel mai mare centru de export Odesa, vor fi redeschise.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă