Turcia, criticată de UE pentru „acțiunile ilegale” din Marea Egee

Liderii europeni intenţionează să condamne ferm "acţiunile ilegale" ale Turciei în Marea Egee şi în estul Mării Mediterane, pentru a da dovadă de solidaritate cu Grecia şi Cipru, se spune în proiectul declaraţiei finale elaborat pentru summit, din care AFP a obţinut joi o copie.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 22.03.2018 - 12:49

"Consiliul European condamnă ferm continuarea acţiunilor ilegale ale Turciei în Mediterana de Est şi în Marea Egee şi subliniază deplina sa solidaritate cu Ciprul şi Grecia", se spune în proiect, cu referire la tensiunile dintre Ankara şi Nicosia în jurul unor forări gaziere la est de coasta cipriotă şi al detenţiei de cetăţeni ai UE în Turcia.

Această condamnare intervine cu câteva zile înainte de reuniunea dintre liderii UE şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, prevăzută să aibă loc în 26 martie la Varna, în Bulgaria.

Grecia şi Cipru intenţionează să abordeze acest subiect joi seara, în timpul summitului UE de la Bruxelles. Pe de altă parte, cele două ţări fac parte din grupul celor mai reticente în a condamna Rusia pentru otrăvirea unui fost agent rus în data de 4 martie, la Salisbury, în Marea Britanie, dosar ce se află de asemenea pe agenda Consiliului European.

Republica Cipru, membră a UE şi care îşi exercită autoritatea doar pe două treimi din teritoriul insulei, a semnat în ultimii ani contracte cu giganţi în domeniul hidrocarburilor, cum sunt Eni, compania franceză Total sau cea americană ExxonMobil, pentru explorarea unui important zăcământ de metan descoperit în apele teritoriale din estul insulei.

Însă Ankara, ale cărei trupe au invadat în 1974 o treime din insulă ca reacţie la o lovitură de stat menită să unească insula cu Grecia, cere suspendarea oricărei explorări a zăcământului de către ciprioţii greci, până când va fi găsită o soluţie la această divizare a Ciprului. Marina turcă a blocat în februarie o navă de explorare a companiei italiene Eni.

Alt contencios evocat în declaraţia liderilor europeni se referă la reţinerea, în Turcia, a doi militari greci arestaţi în timp ce patrulau la frontieră şi care au pătruns din greşeală pe teritoriul turc, potrivit AGERPRES.

Comentarii