Theresa May încearcă să-şi salveze planul Brexitului, criticat de toate partidele

Premierul britanic Theresa May nu a reuşit să-şi convingă majoritatea şi nici opoziţia în Parlament cu planul său al ”ultimei şanse” în vederea implementării Brexitului, crticat de toate partidele, şi se află din nou, miercuri, în impas, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

22.05.2019 - 17:10

Conducătoarea conservatoare înfrună miercuri interpelarea deputaţilor, înainte să-şi apere planul, cu o zi înaintea alegerilor europene în Regatul Unit şi Olanda - între primele care votează.

Reuniunea ”Comitetului 1922” - însărcinat cu organizarea Patridului Conservator (Tories), ar putea să sporească presiunea asupra lui May, somată deja săptămâna trecută de către această instanţă să-şi pregătească plecarea.

Premierul i-a îndemnat marţi pe deputaţi să-i susţină planul. În opinia sa, este vorba despre ”ultima şansă” de a respecta voinţa britanicilor, care s-au pronunţat cu 52% din voturile exprimate în favoarea unei ieşiri a regatului din Uniunea Europeană (UE) în iunie 2016. Aleşii au respins deja în trei rânduri acordul Brexitului, pe care ea l-a încheiat în noiembrie cu Bruxellesul.

În vederea evitării unui Brexit fără acord (”no deal”), ieşirea  din UE, prevăzută la 29 martie, a fost amânată de două ori, iar în prezent este prevăzută până cel mai târziu la 31 octombrie. Această amânare i-a înfuriat pe susţinătorii acestui divorţ istoric şi a obligat Guvernul să organizeze scrutinul european în ultimul moment.

”PROCES CARE TORTUREAZĂ”

Theresa May a anunţat marţi o serie de compromisuri - inclusiv posibilitatea exprimării prin vot cu privire la un al doilea referendum şi o rămânere într-o uniune vamală temporară cu UE - cu scopul de a obţine o susţinere a planului său privind Brexitul de către o majoritate a deputaţilor.

Însă, abia prezentate, aceste propuneri, criticate de către toate părţile, par deja condamnate.

”Premierul trebuie să accepte azi (miercuri) că ceea ce a anunţat ieri (marţi) nu va funcţiona”, a declarat miercuri la BBC Keir Starmer, referentul Brexitului în Partidul Laburist (Labour), principala formaţiune de opoziţie în regat.

Laburiştii au rupt vineri negocierile angajate cu May în vederea găsirii unui compromis cu privire la Brexit.

Respins de opoziţie, planul lui May nu a fost cruţat nici în Partidul Conservator.

”Ni se cere acum să votăm în favoarea unei uniuni vamale şi unui al doilea referendum. Proiectul de lege este contrar programului nostru, iar eu nu voi vota în favoarea sa”, a scris pe Twitter fostul ministru de externe Boris Johnson, candidat la succesiunea lui May.

”A devenit un ritual dureros într-un proces care torturează: premierul dezvăluie o viziune cu privire la Brexit, iar deputaţii fac coadă să o demoleze în Camera Comunelor”, analizează BBC.

Un semn al opoziţiei faţă de noua ofertă a lui May, ministrul mediului Michael Gove a sugerat miercuri că votul asupra proiectului de lege cu privire la Brexit, care ar umra să aibă loc la începutul lui iunie, ar putea să fie pus în discuţie.

”În următoarele zile, noi vom reflecta la felul în care oamenii iau în calcul propunerea”, a spus el.

VOT DE SANCŢIONARE

În acest context, scrutinul european de joi se anunţă un masacru al partidului premierului.

Potrivit unui sondaj realizat de YouGov şi publicat miercuri, Partidul Conservator se clasează pe un umilitor loc cinci (7%), cu 30 de puncte procentuale după Partidul Brexitului al lui Nigel Farage, creditat pe prima poziţie.

În cazul în care deputaţii vor sfârşi prin a aproba proiectul de lege, May intenţionează să supună la vot organizarea unui al doilea referendum al Brexitului.

Acest referendum ar viza acordul ieşirii negociat de Theresa May, însă presa britanică subliniază că deputaţii ar putea include posibilitatea unei rămâneri în UE.

Parlamentul britanic a respins la jumătatea lui martie această idee, a unui al doilea referendum, apărată de mai multe partide, dar respinsă de către susţinătorii Brexitului şi alţii, care se tem de o agravare a disensiunilor în regat.

În cazul în care Camera Comunelor adoptă proiectul de lege şi refuză organizarea acestei consultări, Regatul Unit ar putea părăsi UE la sfârşitul lui iunie.

 

Comentarii