3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSummit-ul virtual dintre Joe Biden și Xi Jinping a fost o „dezbatere...

Summit-ul virtual dintre Joe Biden și Xi Jinping a fost o „dezbatere sănătoasă”, dar fără progrese

Președintele Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping s-au întâlnit într-un summi online pentru a discuta despre tensiunile dintre cele două națiuni. Cu toate că discuțiile au fost amicale, nu s-au observat progrese.

Președintele american Joe Biden a intrat luni seara în conferință cu liderul chinez Xi Jinping pentru a discuta în principal despre tensiunile dintre cele două națiuni. Întâlnirea a avut loc online, iar Biden și-a exprimat încă de la început dorința de a purta discuții sincere și constructive. Biden a stat în fruntea mesei din Camera Roosevelt, în timp ce chipul lui Xi era difuzat pe mai multe ecrane.

De la locul său într-o cameră din interiorul Marii Săli a Poporului din Beijing, Xi a fost la fel de prietenos. Liderul chinez a precizat că deși întâlnirea nu se compară cu una în persoană, „este foarte fericit să își vadă vechiul prieten.” În mod normal, summitul celor doi a fost programat pentru 90 de minute, însă discuțiile s-au derulat pe parcursul a patru ore. Joe Biden a precizat că nu a stat niciodată atât de mult într-o conferință cu un alt lider mondial, însă tensiunile dintre SUA și China reprezintă un subiect care necesită multă răbdare.

A fost un început de bun augur pentru unele dintre cele mai critice discuții ale președinției lui Biden, având în vedere deteriorarea legăturilor dintre Washington și Beijing și realitatea, recunoscută de oficialii administrației, că gestionarea relației SUA cu China va constitui cel mai critic obiectiv internațional al lui Biden. Salutările amabile au devenit în cele din urmă mai serioase, pe măsură ce Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile omului, agresiunea chineză față de Taiwan și problemele comerciale.

Pe tot parcursul, liderii s-au angajat într-o „dezbatere sănătoasă”, potrivit unui înalt oficial al administrației prezent la discuții. Oficialii au transmis că întâlnirea le-a oferit celor doi lideri oportunități ample de a se abate de la punctele de discuție pregătite. De asemenea, tonul a rămas „respectuos și simplu”.

Cu toate că discuțiile au fost îndelungate, progresele nu sunt vizibile. Oficialul superior al administrației Biden a declarat că oficialii au respins ideea că summitul a fost menit să îmbunătățească relațiile din ce în ce mai tensionate dintre cele două puteri ale lumii. Pe măsură ce conversațiile începeau, Biden a spus că se așteaptă să discute o agendă largă de subiecte.

„Așa cum am spus mai devreme, mi se pare că responsabilitatea noastră ca lideri ai Chinei și ai Statelor Unite este să ne asigurăm că în competiția dintre cele două țări ale noastre nu va apărea în conflict, fie intenționat, fie neintenționat. Pur și simplu, concurență simplă”, a spus Biden, vorbind cu Xi printr-un traducător. Președintele american a susținut pe tot parcursul discuțiilor că își dorește o comunicare „sinceră și cinsită”, fără să existe semne de întrebare privind intențiile celuilalt.

Potrivit BBC, Casa Albă a comunicat la finalul summitului că Joe Biden este îngrijorat cu privire la abuzurile drepturilor omului împotriva minorității uigure din vestul Xinjiang Provence și în Tibet. De asemenea, liderul american a subliniat importanța politicii „O singură China” și a fost direct în preocupările sale cu privire la comportamentul chinez care amenință stabilitatea în Taiwan.

Despre Covid-19, Biden a reafirmat importanța transparenței în prevenirea viitoarelor focare de boală, după ce China refuzat în repetate rânduri testele din laboratoarele din Wuhan. Pe de altă parte, Biden a abordat domenii în care SUA și China pot coopera, inclusiv în ceea ce privește schimbările climatice. Analiștii sunt de părere că Xi ar putea folosi întâlnirea pentru a-l invita pe Biden la viitoarele Jocuri Olimpice de iarnă de la Beijing.

De asemenea, aceștia susțin că aproape fiecare problemă pe care se concentrează Biden, pe plan intern și internațional, are o legătură cu China, inclusiv lanțului de aprovizionare care generează inflația sau combaterea schimbărilor climatice care necesită acceptarea lui Xi.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă