Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Summit-ul NATO: Turcia susține că Alianța nu-i protejează corespunzător spațiul aerian

Ministrul Afacerilor Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat miercuri că ţara sa a ales să se doteze cu sisteme antirachetă S-400 rusești deoarece nu există garanţii suficiente de apărare a spaţiului aerian al Turciei.

Mihai Cernea 0 comentarii

11.07.2018 - 15:08

Ministrul Afacerilor Externe turc Cavusoglu a participat la un panel în cadrul conferinţei NATO Engages, alături de ministrul Afacerilor Externe din Polonia, Jacek Czaputowitz, şi de ministrul Apărării german, Ursula von der Leyen, informează Agerpres.

Cavusoglu a fost întrebat dacă alegerea sistemelor antirachetă rusești de către Turcia, membru NATO, nu reprezintă un mesaj de apropiere față de Rusia.

"Avem relaţii bune cu Rusia, dar suntem în dezacord cu Rusia pe multe teme", a spus ministrul turc de Externe.

El a precizat că ţara sa are nevoie de garanţii în ceea ce priveşte asigurarea spaţiului aerian şi a a acuzat Germania că și-a "retras" sistemele Patriot de pe teritoriul Turciei.

Acesta a afirmat că alegerea a fost, de asemenea, constrânsă și de condițiile de piață: "În prezent, NATO poate acoperi doar 30% din spaţiul nostru aerian. Cine îmi va proteja naţiunea, poporul de rachete venite de la orice altă ţară sau regim? Puteţi face asta? (...) Am încercat să cumpăr din Marea Britanie, din Franţa, dar şi din Statele Unite ale Americii. Trump ne-a promis că poate vinde uşor sisteme Patriot către Turcia, dar, când întrebăm Congresul, nu e chiar aşa. Cine o să îmi protejeze spaţiul aerian? Îmi puteţi oferi garanţii? Germania şi-a retras sistemele Patriot", a afirmat Mevlut Cavusoglu.

Şeful diplomaţiei de la Ankara a subliniat faptul că ţara sa este un stat suveran şi poate lua orice decizii în ceea ce priveşte securitatea națională.

"Chiar trebuie să îmi protejez spaţiul aerian. Este nevoia mea urgentă şi am încercat să cumpăr de la multe alte ţări, inclusiv China. Dar am primit cea mai bună ofertă din partea Rusiei.", a subliniat el.

La rândul său, ministrul german al Apărării a replicat că nu este vorba despre o retragere, ci de încheierea perioadei de rotaţie.

"Am făcut parte dintr-o schemă pe bază de rotaţie. Germania a fost acolo timp de trei sau patru ani, ceea ce înseamnă mult. Apoi au urmat alţii, olandezii, spaniolii. Face parte din schema de rotaţie. (...) Nu puteţi spune că ne-am retras", a afirmat Ursula von der Leyen.

În schimbul de replici, oficialul turc a dat exemplul unor state aliate care şi-au prelungit prezenţa pe teritoriul ţării sale. "Italienii şi-au prelungit prezenţa, ca nişte adevăraţi aliaţi", i-a spus Cavusoglu ministrului german al Apărării.

Este a doua oară când Germania este criticată de aliații săi din NATO în prima zi a summit-ului, după ce Donald Trump a afirmat că Germania este „prizoniera” Rusiei.

Comentarii

loading...