10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalSuedia transmite un avertisment către SUA în privința reducerii ajutoarelor pentru palestinieni

Suedia transmite un avertisment către SUA în privința reducerii ajutoarelor pentru palestinieni

Această preocupare a fost abordată la New York cu ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, şi discutată, de asemenea, la Washington, a precizat presei ambasadorul Suediei la Naţiunile Unite, Olof Skoog, informează Agerpres.

Potrivit unei surse diplomatice, administraţia americană nu a plătit, cum ar fi trebuit să facă la 1 ianuarie, 125 de milioane de dolari Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).

Statele Unite îi ajută pe palestinieni în mod bilateral cu 319 milioane de dolari (date din 2016) prin intermediul agenţiei lor de dezvoltare USAID. La această sumă se adaugă 304 milioane de dolari asistenţă plătiţi de Washington programelor ONU din teritoriile palestiniene.

Unele din aceste fonduri provin din contribuţii voluntare, şi nu obligatorii.

După ce a decis în decembrie să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, provocând critici din partea comunităţii internaţionale şi furia palestinienilor, preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat la începutul lui ianuarie că taie ajutorul financiar american acordat celor din urmă dacă ei refuză să discute cu Washingtonul despre soluţionarea paşnică a conflictului.

“Părerea mea este că vorbim despre stabilitate regională. A retrage fondurile pentru UNRWA ar fi foarte negativ în termeni umanitari pentru peste cinci milioane de persoane şi, de asemenea, ar destabiliza regiunea”, a subliniat Olof Skoog.

Directorul Human Rights Watch, Kenneth Roth, a denunţat la rândul său decizia americană, considerând-o “răzbunătoare” şi o “tactică de intimidare”.

La Washington, un responsabil din cadrul Departamentului de Stat a dezminţit însă luni, sub protecția anonimatului, reducerea ajutorului american pentru UNRWA. “Decizia este pe cale de a fi studiată”, a spus el, insistând asupra faptului că nicio scadenţă nu a fost depăşită în ce priveşte angajamentele americane.

Suedia este prima ţară europeană care a recunoscut Palestina ca stat, în 2014. Ea face parte din primii zece donatori ai UNRWA, alături de Statele Unite, Uniunea Europeană, Arabia Saudită, Germania şi Marea Britanie.

Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă