7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalSubmarinele "încing" relațiile Franței cu America

Submarinele „încing” relațiile Franței cu America

Submarinele „încing” relațiile Franței cu America, după ce Franța a pierdut un contract care viza producerea de submarine militare.

Pe baza acelui contract, Franța urma să producă și să vândă submarine militare către Australia. După ce contractul a fost anulat, Franța și-a rechemat ambasadorii de la Washington și de la Canberra.

Ministrul de Externe de la Paris, Jean-Yves Le Drian, recunoaște că acest scandal a produs o „criză gravă între noi”. El s-a referit astfel la relațiile dintre Franța și Australia, precum și dintre Franța și SUA. Analiștii internaționali consideră că urmează o criză în interiorul NATO.

Submarinele „încing” relațiile Franței cu America

Reacția Franței intervine după ce Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat un parteneriat strategic care este menit, oficial, să contracareze China. SUA și Marea Britanie ar urma să coopereze inclusiv pentru a livra submarine Australiei. Drept urmare, Franța pierde contractul cu Australia.

Conform unui contract semnat în anul 2016, Franța ar fi livrat Australiei submarine cu propulsie diesel – electrică. Australia a renunțat însă la contractul cu Franța, în favoarea celui cu SUA. Pe baza acestui al doilea contract, Australia va primi submarine nucleare.

Franța nu și-a rechemat însă și ambasadorul în Marea Britanie. Ministrul de Externe al Franței a acuzat în schimb Marea Britanie de „oportunism”. Se știe că, dintre țările europene, cel mai apropiat aliat al SUA este Marea Britanie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Tusk: Europa trebuie să se înarmeze pentru a supraviețui

Tusk a subliniat în programul președinției semestriale poloneze a UE în Parlamentul European, importanța securității, în fața provocărilor globale actuale Premierul polonez, Donald Tusk, a...

Panama cere intervenția ONU după amenințările lui Trump privind Canalul Panama

Președintele Panama, José Raul Mulino, a condamnat ferm afirmațiile președintelui american Donald Trump privind intenția de a „recupera” Canalul Panama. Într-o declarație la Forumul Economic...

Reduceri masive de personal la Senat: 24% din posturi vor fi eliminate. Sindicatele contestă măsurile

Conducerea Senatului a aprobat marți reducerea numărului de posturi cu 24%, de la 796 la 610. Aproximativ 30 dintre acestea erau deja vacante. Vicepreședintele Robert...
Ultima oră
Pe aceeași temă