9.3 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăInternaționalCum s-a ajuns ca Australia și SUA să fie în mijlocul unui...

Cum s-a ajuns ca Australia și SUA să fie în mijlocul unui scandal diplomatic cu Franța

Ambasadorii din Statele Unite şi Australia ai Franței au fost rechemați vineri la post. Gestul vine în semn de protest faţă de hotărârea preşedintelui Biden de a semna cu Australia un acord de furnizare a unor submarine cu propulsie fără consultarea oficialilor francezi.

Ministrul francez de externe a anunțat că decizia a fost luată de preşedintele Emmanuel Macron, conform unei declarații făcute vineri seara.

„La cererea preşedintelui am decis să îi rechem imediat la Paris pe cei doi ambasadori ai noştri în Statele Unite şi Australia pentru consultări. Această decizie excepţională este justificată de gravitatea anunţurilor făcute la 15 septembrie de Australia şi Statele Unite”, a transmis Jean-Yves Le Drian.

Astfel, acest noul acord dintre SUA şi Australia va duce la renunţarea la un acord anterior privind submarinele între Australia şi Franţa, şi constituie, potrivit oficialilor francezi, „un comportament inacceptabil între aliaţi şi parteneri ce afectează însăşi concepţia pe care o avem despre alianţele noastre, parteneriatele noastre şi importanţa Indo-Pacificului pentru Europa”.

Gestul Franței este întărit și de faptul că oficialii americani au recunoscut că i-au informat pentru prima dată pe francezi de abia miercuri dimineaţă, cu doar câteva ore înainte de anunţul oficial al lui Biden privind parafarea acordului şi că au încercat, fără succes, să programeze întâlniri cu omologii lor francezi înainte ca ştirea despre acord să se scurgă în presa australiană şi americană.

Ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a încercat să minimalizeze daunele aduse relaţiei dintre cele două ţări, într-o şedinţă de informare cu reporterii, petrecută înainte de anunţul de retragere al ambasadorilor.

„Aşa cum a spus preşedintele, cooperăm îndeaproape cu Franţa în privinţa priorităţilor comune, atât în regiunea Indo-Pacific, cât şi aici, în Consiliul de Securitate, şi vom continua să facem acest lucru. Prietenii buni au dezacorduri, dar aceasta este natura prieteniei. Vom continua să lucrăm în toate domeniile de cooperare şi să abordăm orice tensiuni în relaţia noastră, dar nu vedem ca aceste tensiunisă schimbe natura prieteniei noastre”, a spus Thomas-Greenfield.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciolacu e de acord cu plafonarea adaosurilor la prețurile alimentelor de bază

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că susține amendamentul depus luni în Parlament de PSD care prelungește plafonarea adaosurilor la prețurile alimentelor de bază...

Carlos Alcaraz, campion la Indian Wells. Spaniolul l-a învins în finală pe Daniil Medvedev

Carlos Alcaraz și-a păstrat titlul la Indian Wells după ce l-a învins în finală pe rusul Daniil Medvedev, în două seturi, scor 7-6, 6-1,...

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...
Ultima oră
Pe aceeași temă