31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInternaționalSUA anunță „măsuri unilaterale” împotriva Iranului

SUA anunță „măsuri unilaterale” împotriva Iranului

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, nu a detaliat despre tipul de măsuri ce ar putea fi luate de către SUA.

„Dacă Rusia va ţine partea Iranului în continuare, atunci noi şi aliaţii noştri vom fi nevoiţi să luăm măsuri pe cont propriu. Dacă nu vom putea face acest lucru în Consiliu, atunci vom lua propriile noastre măsuri”, a subliniat Haley.

Rusia își folosește dreptul de veto în mai toate acțiunile întreprinse de statele occidentale și nu numai de condamnare a unor regimuri totalitariste, care reprezintă un risc pentru securitatea mondială.

SUA au amenințat chiar că vor ieși din acordul nuclear cu Iranului, dacă nu se iau măsuri internaționale pentru limitarea implicării militare a Teheranului în zonă.

„Dreptul de veto în Consiliul de Securitate nu este decisiv pentru poziția noastră față de acordul nuclear. Ce pot să spun este că nu ajută. Tocmai ne-a fost confirmat ceea ce credeam deja şi anume că Iranului îi este permis un comportament periculos şi ilegal”, a precizat Haley.

Varianta iniţială a textului CS al ONU includea condamnarea Iranului pentru încălcarea unui embargo privind armele impus liderilor Houthi. Textul final era „ameliorat”, exprimând că experţii ONU „au observat cu o îngrijorare deosebită” încălcarea embargoului de către Iran. Dar Rusia l-a respins și pe acesta.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...
Ultima oră
Pe aceeași temă