4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalSteve Vai: Nu-mi spun dimineaลฃa, รฎn oglindฤƒ, "Doamne, sunt un zeu!"

Steve Vai: Nu-mi spun dimineaลฃa, รฎn oglindฤƒ, „Doamne, sunt un zeu!”

Steve Vai a susลฃinut o conferinลฃฤƒ de presฤƒ, astฤƒzi, la Café Verona din BucureลŸti cu ocazia concertului pe care îl va susลฃine miercuri seara, la Sala Polivalentฤƒ din Capitalฤƒ.
Chitaristul a intrat în cafenea în aplauzele celor prezenลฃi la conferinลฃฤƒ ลŸi a rฤƒspuns cu rฤƒbdare la toate întrebฤƒrile care i-au fost adresate.
Steve Vai nu a uitat sฤƒ mulลฃumeascฤƒ pentru invitaลฃia de a cânta în România cu Evolution Tempo Orchestra.

„Mฤƒ simt foarte bine sฤƒ mฤƒ aflu aici. Acum 10 ani, când am venit prima oarฤƒ în România, totul era foarte diferit. Faptul cฤƒ am venit acum cu un proiect clasic este foarte special. Întotdeauna am fost interesat în a compune, de fapt îmi scriam piesele înainte sฤƒ învฤƒลฃ sฤƒ cânt la chitarฤƒ, pe vremea când eram foarte tânฤƒr. AลŸa cฤƒ am creat mai multe tipuri de muzicฤƒ orchestralฤƒ. Am fost norocos, pentru cฤƒ de-a lungul anilor am avut ocazia sฤƒ cânt de mai multe ori aceastฤƒ muzicฤƒ orchestralฤƒ. Când am fost invitat aici ลŸi în Italia, sฤƒ cânt aceastฤƒ muzicฤƒ mi s-a pฤƒrut foarte special. Sper sฤƒ mai existe astfel de evenimente ลŸi în viitor”.

Întrebat dacฤƒ este familiarizat cu muzica româneascฤƒ, Steve Vai a adus aminte de „Alive in an Ultra World”, un proiect inedit, realizat în 2001.

„În urmฤƒ cu mulลฃi ani a fost un  proiect care s-a numit „Alive in an Ultra World” ลŸi am vrut sฤƒ fac un disc live. Dar nu unul ca toatฤƒ lumea. Înainte sฤƒ mฤƒ apuc sฤƒ fac ceva, orice, mฤƒ întreb dacฤƒ o sฤƒ fie unic.
Ce ar fi dacฤƒ aลŸ face un disc live cu muzicฤƒ nouฤƒ? Dar dacฤƒ aลŸ face unul live cu muzicฤƒ bazatฤƒ pe cultura ลฃฤƒrilor din întreaga lume?
Dacฤƒ aลŸ lua ceea ce e specific muzicii din Bulgaria, de exemplu, ลŸi l-aลŸ trece prin filtrul raลฃiunii ลŸi aลŸ crea ceva nou? Hai sฤƒ iau muzica tradiลฃionalฤƒ din diverse ลฃฤƒri, sฤƒ îi extrag savoarea ลŸi sฤƒ o folosesc în a crea muzicฤƒ nouฤƒ. Ar fi fantastic.
ลži am ascultat multฤƒ muzicฤƒ tradiลฃionalฤƒ din Bulgaria, din România, celticฤƒ etc. Apoi, am fost în ลฃฤƒrile respective ลŸi am înregistrat acolo câte o piesฤƒ.  A fost o muncฤƒ fantasticฤƒ, solicitantฤƒ. Astfel am lansat discul”.

Steve Vai a vorbit ลŸi de noua generaลฃie de chitariลŸti, menลฃionând cฤƒ întotdeauna îลŸi face timp sฤƒ le asculte muzica.

„Când eu încercam sฤƒ cânt la chitarฤƒ, ascultam nume mari din muzicฤƒ (Santana, Jimmy Page) ลŸi erau o inspiraลฃie pentru mine. Acum, puลŸtii care ascultฤƒ ce facem noi ลŸi cântฤƒ foarte rapid la chitarฤƒ sunt extraordinari, dar eu nu urmฤƒresc numai asta. Trebuie sฤƒ existe un raport între tehnica stฤƒpânitฤƒ ลŸi sentimentele pe care le investeลŸti. AลŸa cฤƒ dacฤƒ mฤƒ întrebaลฃi de noii chitariลŸti, din zilele noastre, aลŸ spune cฤƒ sunt uimit, dar nu sunt miลŸcat de ce aud”.

Muzicianul a explicat ลŸi care este relaลฃia dintre religie, tehnicฤƒ ลŸi sensibilitate din muzica sa.

„Când vrem sฤƒ realizฤƒm ceva, la un moment dat, indiferent cฤƒ e vorba de un lucru fฤƒcut în muzicฤƒ, picturฤƒ, poezie, trebuie sฤƒ investim într-un element creativ. Unii cred cฤƒ ลŸtiinลฃa e importantฤƒ pentru ei, altora le place sฤƒ creadฤƒ în spiritualitate, deci gravitฤƒm cumva în jurul acestor lucruri. Eu mฤƒ încadrez în categoria oamenilor care cautฤƒ, cerceteazฤƒ, încearcฤƒ sฤƒ-ลŸi gฤƒseascฤƒ acel ego spiritual. La mine se manifestฤƒ în muzicฤƒ. Iubesc sฤƒ compun, sฤƒ înลฃeleg muzica, nu pot sฤƒ fac altceva foarte bine. O altฤƒ parte din mine cautฤƒ adevฤƒrul, fiecare dintre noi îl descoperฤƒ altfel. Creierul meu amestecฤƒ aceste douฤƒ pฤƒrลฃi ลŸi astfel îmi obลฃin muzica”.

Steve Vai a mai fost întrebat de postul sever la care s-a supus când a compus „For the Love of God”.  (n.r fasting – abลฃinerea de la mâncare, bฤƒuturฤƒ pentru o lungฤƒ perioadฤƒ de timp).
Cum mulลฃi artiลŸti sunt obiลŸnuiลฃi sฤƒ consume droguri ca sฤƒ obลฃinฤƒ o stare mai specialฤƒ, de ce el a ales varianta postului?

„Pentru cฤƒ e mai ieftin (râde). Nu am luat niciodatฤƒ droguri. Am evitat mereu lucrurile care îmi blocheazฤƒ o anume claritate. Cred cฤƒ trebuie sฤƒ ai gândurile limpezi dacฤƒ vrei sฤƒ creezi ceva puternic, cel puลฃin asta funcลฃioneazฤƒ la mine.
Dau la o parte orice îmi stฤƒ în calea energiei, a concentrฤƒrii mele. Chiar îmi place sฤƒ mฤƒ simt împlinit. Când îmi ascult vechile melodii, simt o bucurie cฤƒ le-am realizat. E o plฤƒcere care se multiplicฤƒ. Vrei mai mult, dar nu poลฃi obลฃine dacฤƒ îลฃi blochezi energia cu fel de fel de lucruri. Când eram tânฤƒr eram bolnฤƒvicios, mereu sufeream de ceva. Când mergeam în turnee, la început, eram sub orice criticฤƒ. Fumam foarte mult, mâncam orice, chiar nu aveam parte de acea energie de care vorbeam. Trebuia sฤƒ schimb ceva. Aveam 20-21 de ani. AลŸa cฤƒ am decis sฤƒ schimb drastic modul de viaลฃฤƒ, felul în care mâncam, felul în care gândeam. Asta a fost foarte important pentru mine, dacฤƒ nu o fฤƒceam, eram mort pânฤƒ acum.

Postul a devenit parte din viaลฃa mea, aลŸa cฤƒ de douฤƒ ori pe an, posteam zece zile. Încฤƒ o fac, dar o datฤƒ pe an ลŸi timp de cinci zile, pentru cฤƒ dacฤƒ mai slฤƒbesc mult o sฤƒ mฤƒ asemฤƒn cu niลŸte tฤƒieลฃei.
Când am înregistrat „Passion and Warfare” treceam prin acel post. Când faci ceva ce necesitฤƒ disciplinฤƒ, trebuie sฤƒ cauลฃi acea disciplinฤƒ în tine ลŸi ea te poate aduce mai aproape de ลฃelul tฤƒu. Când am înregistrat „For the Love of God” aveam nevoie de acea claritate, de limpezime a gândului, de aceea am programat cumva postul în acea perioadฤƒ”.

Cântฤƒreลฃul a continuat sฤƒ ofere câteva detalii despre întâlnirea din adolescenลฃฤƒ cu Joe Satriani, cel care l-a învฤƒลฃat sฤƒ cânte la chitarฤƒ.
„Joe Satriani e fratele meu muzical. L-am cunoscut când aveam 13 ani, o chitarฤƒ ลŸi niลŸte coarde. Nici mฤƒcar nu ลŸtiam sฤƒ le pun. El era mai mare cu 4 ani ca mine, am copilฤƒrit împreunฤƒ, dar mฤƒ uitam la el ca la un zeu. Chiar ลŸtia sฤƒ cânte! Joe e întotdeauna minunat ลŸi pe atunci era profesorul meu. E interesant cฤƒ am crescut împreunฤƒ ลŸi în carierele noastre. Cânt cu el de fiecare datฤƒ când am ลŸansa, fie cฤƒ aleg o chitarฤƒ acusticฤƒ sau una electricฤƒ.
Nu refuz nimic, muzica înseamnฤƒ sฤƒ împarลฃi, e o relaลฃie foarte specialฤƒ care se creeazฤƒ între oameni.
E o experienลฃฤƒ eliberatoare sฤƒ cânลฃi. Cred cฤƒ sunt mulลฃi oameni care ar dori sฤƒ cânte la un instrument, dar care spun cฤƒ nu ar reuลŸi, cฤƒ nu sunt îndeajuns de buni pentru asta, cฤƒ nu-ลŸi permit un instrument. ลži eu gândeam aลŸa…când aveam 10 ani. Apoi, am zis gata, cânt! ลži a fost simplu, toatฤƒ lumea ar trebui sฤƒ o facฤƒ”.

Steve Vai a mai vorbit ลŸi de experienลฃa sa de a cânta cu o orchestrฤƒ.
„Când ai o orchestrฤƒ, fiecare om din ea primeลŸte o partiturฤƒ. Ei vor sฤƒ cânte cât mai bine ce le-a oferit compozitorul. Asta îmi place la ei cฤƒ fac orice le ceri. (Râde) Majoritatea rockerilor nu cântฤƒ cu orchestre. Eu am compus ceva diferit de ce auzi în mod obiลŸnuit. Asta pentru cฤƒ muzica e mai simplฤƒ ลŸi se integreazฤƒ bine atât în trupa rock, cât ลŸi în orchestrฤƒ, este creatฤƒ special aลŸa”.

Muzicianul ลŸi-a adus aminte ลŸi de ce însemna sฤƒ fii un rockstar în anii ’80.
„Puteam sฤƒ purtฤƒm cele mai ridicole ลฃinute ลŸi sฤƒ cântฤƒm cum vroiam. Era grozav. Petrecerile erau notorii. Dar aลŸ spune cฤƒ doar mฤƒ hrฤƒneam cu dulceaลฃa din vas, nu am cฤƒzut înฤƒuntru”.

Întrebat care a fost cel mai dificil lucru în cariera ta, Steve Vai a fost luat prin surprindere, fiindcฤƒ nu considerฤƒ cฤƒ depune un efort atunci când compune sau cântฤƒ.

„Nu mi s-a pฤƒrut un efort sฤƒ realizez ceea ce am pânฤƒ acum. Pentru mine cel mai incitant lucru este sฤƒ creez ceva dintr-o idee ลŸi apoi sฤƒ o ascult.
Nu a fost niciodatฤƒ o luptฤƒ. Sฤƒ iau chitara ลŸi sฤƒ mฤƒ apuc sฤƒ cânt e simplu. Iau lucrurile în serios, dar nu foarte în serios. Nu pot sฤƒ zic cฤƒ mi-a fost greu sฤƒ muncesc, pentru cฤƒ e uลŸor pentru mine. Nu am disciplinฤƒ în asta. Sฤƒ am disciplinฤƒ ar însemna sฤƒ nu fac nimic.
ลžtiu de ce sunt capabil ลŸi ce vreau sฤƒ realizez. E frumos sฤƒ fii apreciat, dar nu o iau aลŸa în serios. Nu mฤƒ trezesc dimineaลฃa ลŸi mฤƒ uit în oglindฤƒ spunând: Doamne, sunt un zeu!”.

Steve Vai a dezvฤƒluit ลŸi cât de incomod s-a simลฃit ca actor în filmul „Crossroads” în care interpreteazฤƒ un chitarist demonic, pe nume Jack Butler.
„A fost foarte incomod sฤƒ joc, pentru cฤƒ trebuie sฤƒ te prefaci. Parcฤƒ nu eram eu. Sunt scene în care trebuia sฤƒ fiu foarte serios, sฤƒ par rฤƒu ลŸi mi se întâmpla sฤƒ izbucnesc într-un râs isteric. E o scenฤƒ pe care au trebuit sฤƒ o filmeze de câteva ori bune pentru cฤƒ nu mฤƒ puteam abลฃine, mi se pฤƒrea prostesc. Apoi, am primit multe oferte, am luat luat cursuri de actorie ลŸi am realizat cฤƒ e o adevฤƒratฤƒ artฤƒ, îลฃi trebuie talent, concentrare.
Rolurile care mi s-au oferit erau de personaje negative ลŸi nu am vrut sฤƒ le accept pentru cฤƒ nu sunt aลŸa, sunt un tip pozitiv. Toลฃi avem pฤƒrลฃile noastre întunecate, dar nu vroiam sฤƒ o cultiv pe a mea. Am avut o perioadฤƒ în viaลฃฤƒ când am trecut printr-o chestie întunecatฤƒ ลŸi nu mai vreau sฤƒ mฤƒ întorc la ea”.

În deschiderea show-ului lui Steve Vai de la Sala Polivalentฤƒ vor concerta Proconsul, Magnetofono ลŸi George Baicea Blues Band.
Concertul lui Steve Vai face parte din Festivalul „Music Contaminations”, aflat la a patra ediลฃie.

Cele mai citite

Pensionare anticipatฤƒ pentru romรขnii care locuiesc รฎn zone poluate

Un proiect legislativ, adoptat tacit de Senat, reintroduce aceastฤƒ pensionare anticipatฤƒย  De la 1 septembrie, noua Lege a pensiilor a รฎnlocuit-o pe cea anterioarฤƒ ศ™i...

Fii brand รฎntรขi la tine acasฤƒ

Flori rare, crescute cu greu, uneori la umbrฤƒ, deศ™i au nevoie de luminฤƒ ศ™i soare mult, produsele romรขneศ™ti sunt rara avis pe rafturile marilor...

Anunศ› public pentru autorizaศ›ie de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social รฎn BucureลŸti Sectorul 4, Bulevardul Mฤ‚Rฤ‚ลžEลžTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, รฎnregistratฤƒ cu numฤƒr...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ