UPDATE Nicolas Maduro, reales președinte al Venezuelei. SUA nu vor recunoaște scrutinul

Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatele alegerilor prezidenţiale care se desfăşoară duminică în Venezuela, a declarat John Sullivan, adjunct al secretarului de stat american, citat de Reuters. Oficialul american a afirmat că reacţia la scrutin va fi discutată luni.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 21.05.2018 - 06:44

Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatele alegerilor prezidenţiale care se desfăşoară duminică în Venezuela, a declarat John Sullivan, adjunct al secretarului de stat american, citat de Reuters. Oficialul american a afirmat că reacţia la scrutin va fi discutată luni, la o reuniune a G20 la Buenos Aires.

UPDATE Nicolas Maduro, reales președinte al Venezuelei

Nicolas Maduro a fost reales preşedinte al Venezuelei pentru un nou mandat de şase ani, după ce a obţinut 67.7% din voturile alegătorilor, a anunţat luni Consiliul Electoral. Rata de participare a fost de numai 46%, faţă de 80% cât fusese în cadrul precedentelor alegeri prezidenţiale desfăşurate în 2013. Pe locul secund în preferinţele alegătorilor s-a clasat Henri Falcon, care a obţinut 21% din voturi, urmat de Javier Bertucci, cu 10% din sufragii. Opoziţia din Venezuela a boicotat alegerile desfăşurate duminică, considerându-le ilegitime.

SUA au în vedere posibilitatea extinderii în domeniul petrolier a sancţiunilor împotriva regimului de la Caracas. Sullivan a arătat că trebuie evitate măsurile care ar afecta poporul venezuelean şi că sunt vizaţi doar oficialii. "Nu dorim să facem rău ţării într-un fel care ar fi greu de remediat după restabilirea democraţiei", explicat el.

Opoziţia din Venezuela boicotează alegerile prin care preşedintele Nicolas Maduro urmăreşte să îşi asigure un mandat de şase ani. Acesta a declarat, după ce SUA au anunţat vineri noi sancţiuni împotriva unor oficialităţi venezuelene: "Puţin îmi pasă că sunt calificat ca 'dictator'. (...) Nu contează că ei nu recunosc - preşedintele Venezuelei este ales de popor, nu de Donald Trump".

Comentarii