Șoc în Polonia după asasinarea primarului din Gdansk

Primarul marelui port polonez Gdansk, Pavel Adamovici, înjunghiat duminică de un agresor la un eveniment public caritabil, a încetat din viață luni seară la spitalul universitar unde fusese internat după incident. Primăria a devenit loc de pelerinaj.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

15.01.2019 - 17:44

Luni seară, mii de persoane s-au reunit în tăcere în centrul istoric al orașului-port pentru a-l omagia pe primarul lor. Alte mii de polonezi au participat la adunări contra violenței, organizate în mai multe orașe după anunțarea decesului lui Adamovici. Personalitate liberală foarte populară, primar din 1998, Pavel Adamovici se afla în momentul atacului pe un podium ridicat cu ocazia unei manifestări caritabile destinată adunării de fonduri pentru o organizație care finanțează achiziția de echipamente pentru spitale.

„Dragă Pavel, îți promit că pentru tine, pentru noi, vom apăra Gdanskul nostru, Polonia noastră și Europa noastră contra urii. Îți promitem, adio Pavel!“, a declarat mulțimii Donald Tusk, președintele Consiliului European, originar și el din acest oraș de pe coasta baltică. Fost premier liberal al Poloniei, Tusk a sosit la Gdansk pentru a aduce un omagiu prietenului și fostului său aliat politic. Președintele polonez, Andrzej Duda, l-a omagiat și el pe Adamovici, „un mare om politic“, și a anunțat că ziua funeraliilor acestuia va fi proclamată zi de doliu național.

Pavel Adamovici, provenit din celebrul sindicat Solidarnost, a fost lovit de mai multe ori cu un cuțit de un agresor de 27 de ani ieșit în urmă cu câteva săptămâni din închisoare unde ispășise o pedeapsă de cinci ani de detenție pentru jafuri armate contra băncilor. Dus imediat la spital și supus unei intervenției chirurgicale care a durat cinci ore, Adamovici a fost branșat la aparatele care l-au menținut în viață. După câteva ore, șeful serviciilor de sănătate din regiune a anunțat că pacientul, în vârstă de 53 de ani, a pierdut „o cantitate enormă“ de sânge, ceea ce a provocat o hypoxie (diminuare a ratei de oxigen în sânge) care a cauzat importante deteriorări ale tuturor țesuturilor.

Agresiunea a provocat un șoc în Polonia, țară care nu a cunoscut un incident violent de acest fel de la căderea comunismului, în urmă cu trei decenii, cu excepția asasinării prin împușcare la Lodz, în 2010, a unui membru al PiS (Dreptate și Justiție, conservator) de către un bărbat care a invocat ura sa față de acest partid, atunci în opoziție. 

Comentarii