„Şcoala te disciplinează. /Şcoala te-nvaţă să reuşeşti./ Şcoala ta e productivă./În fiecare an dă elevi reuşiţi./Dă cetăţeni reuşiţi care vor produce reuşite./Ai 11 ani şi nu eşti un copil dresat./Ai 11 ani şi nu vrei să te faci ce vor alţii./ Tot ce-ţi place nu e în manual./ Pentru tot ce ştii nu primeşti notă.” Câte ceva despre toate astea în cel mai nou spectacol de la Green Hours:„Copii răi”.
Mai sunt unii care cred că şcoala românească ar fi foarte valoroasă. Iar exemplele provin exlusiv din zona olimpicilor sau a copiilor supradotaţi, uitând că astea sunt, de fapt, excepţiile de la regulă şi că majoritatea reuşitelor sunt datorate banilor pompaţi de părinţi în meditaţii. Încă sunt oameni care fac legi şi regulamente în domeniul educaţiei, care susţin că avem un învăţământ performant, dar pe propiii copii îi trimit la studii în străinătate.
Dintre multele probleme cu care se confruntă şcoala românească, una a ieşit în evidenţă în ultimul timp: violenţa. Poate nu s-a schimbat, de fapt, nimic în ultimii ani şi de vină e doar setea de sezaţional a mass-media. Poate e doar lipsa de ocupaţie a unor „jurnalişti” care descoperă din când în când filmuleţe pe „youtube” şi aşa îşi justifică activitatea. Cert e că până acum nimeni nu a încercat să meargă mai departe, să caute şi cauzele, nu numai să „dezbată” în gol, ore în şir, cu „specialişti” care ştiu şi ce mişcări va face Gaddafi şi cât de bun este ultimul roman al lui Llosa. Şi dincolo de reacţia strict emoţională de genul „vai, nu se poate aşa ceva”, de eventuale discuţii la scara blocului, de câteva „mustrări scrise” şi note scăzute la purtare, nu se întâmplă nimic altceva.
Noile tehnologii, dorinţa tuturor, de la 2 la 80 de ani, de a ajunge „vedete” şi cuvântul care apare chiar şi în fiecare buletin de ştiri, „distracţie” au generat un alt tip de prostie. Oare să comiţi o infracţiune, să o filmezi şi apoi să o şi postezi pe internet, nu e o dovadă că acela care o face nu e prea inteligent?
„Copii răi”, cel mai recent text al Mihaelei Michailov, porneşte, se pare, de la un incident real. Urmând exemplul profesoarei, care a legat-o în clasă pe o elevă cu mâinile la spate, colegii au continuat şi au dezvoltat „ideea”. Rezultatul: fata a fost găsită în toaletă legată, după ce copiii au încercat tot felul de experimente pe corpul ei.
Dar piesa nu este o dramatizare a incidentului. „Copii răi” e o monodramă care „atacă” subiectul foarte puţin investigat, nu numai în artă, al copilului faţă în faţă cu un sistem care nu îl ajută, care nu ţine cont de nevoile şi dorinţele lui, ba chiar poate să îi facă rău. Atât timp cât copilul nu este ascultat, ci doar obligat să asculte şi să repete nişte cuvinte pe care nu le înţelege, atât timp cât nu este încurajat să gândească singur, atât timp cât modelele promovate provin aproape exclusiv din zona interlopă sau din zona celor care abia pot pune cap la cap două propoziţii, nu prea poţi să ai pretenţii de la ei atunci „când se vor face mari”.
Şi nu e vorba în piesă/spectacol doar de sistemul de învăţământ, ci de toate lucrurile cu care are de-a face un copil de 11 ani: de la conflictele cu fraţii mai mici şi comportamentul părinţilor la lipsa de interes pentru şcoală. Şi cine nu-şi face lecţiile, cine nu are grijă de fraţii săi, e, desigur, un „copil rău”. Piesa nu încearcă să „demonize” nici sistemul de învăţământ, nici faptele doamnei profesoare, nici cruzimea copiilor. Ba, în discursul ei didactic despre democraţie, „doamna” este chiar foarte simpatică. Până şi colegii sunt simpatici şi inocenţi în cruzimea lor.
În noul spectacol de la Green Hours, singură pe scenă, Katia Pascariu trece cu uşurinţă de la un personaj la altul creând astfel un spetacol-manifest din care nu lipseşte nici umorul, nici dramatismul, un spectacol în care nu se încearcă găsirea vinovaţilor, ci mai degrabă încearcă să (re)aducă în discuţie un subiect prea puţin luat în seamă.
Copii răi
1h
text: Mihaela Michailov
regia: Alexandru Mihăiescu
cu: Katia Pascariu
live-video: Cinty Ionescu
mişcarea scenică: Farid Fairuz
scenografia: Adrian Cristea
Teatrul Luni de la Green Hours
Artist charge: 20 lei