8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalSEX PISTOLS John Lydon a renunțat la muzică pentru îngrijirea soției sale...

SEX PISTOLS John Lydon a renunțat la muzică pentru îngrijirea soției sale care are Alzeihmer

În anii 1970 Johnny poreclit ”Rotten” era ”frontman-ul” Sex Pistols și fața furioasă a punk rock-ului. Cântecele sale puternice, inclusiv Anarchy in UK, pline de furie și nihilism, s-au conectat cu șomajul și neliniștea industrială într-o Mare Britanie degradată și au atras o armată de fani.

Astăzi John Lydon, în vârstă de 65 de ani, poartă ochelarii rupți în casa sa din California însorită, la mare distanță de Marea Britanie. Rutina sa zilnică este la fel de departe de anarhia care l-a consacrat. Soția sa, Nora Forster, în vârstă de 78 de ani, suferă de boala Alzheimer și are nevoie de ordine și calm, spune el. Hrănirea, îmbrăcarea și îngrijirea ei sunt o slujbă cu normă întreagă, până la punctul în care nu a avut timp să meargă la opticieni, chiar dacă vederea i se deteriorează și ochelarii – rupți accidental – trebuie înlocuiți.

 

John Lydon și Nora Forster în 2017 CREDIT: Noam Galai / Getty Images pentru Tribeca Film Festival

 

„Alzheimer este un proces rău, debilitant, lent, deliberat, dar trecem prin asta împreună”, spune Lydon. „Nu mă uită. Uită de toate celelalte, dar nu de mine. ”
 
Nihilismul a cedat loc stoicismului și el s-a împăcat cu faptul că starea soției sale este incurabilă și nu se va mai îmbunătăți niciodată. „Acestea sunt cărțile care mi-au fost înmânate și joc jocul până la capăt, în măsura în care pot. Dacă Johnny sângerosul Rotten poate să o facă, sfidând iadul, care este atunci scuza ta? ” a îndemnat acesta pentru The Times.
 
Lydon și Forster s-au stabilit în SUA în anii 1980. O numește întotdeauna soția sa, deși nu a fost niciodată clar dacă s-au căsătorit de fapt. Sex Pistols s-au despărțit în 1978 în condiții amare și Lydon a dorit un nou început. God Save the Queen, al doilea single al trupei după Anarchy, a fost interzis de BBC și de majoritatea posturilor de radio independente și două case de discuri au renunțat la ei. Chiar dacă industria a închis rândurile împotriva lor, în doi ani tulburi din 1976, aspectul lor neortodox și versurile anti-establishment – scrise de Lydon – au început o tendință de muzică și modă și au schimbat rockul și popul pentru totdeauna. În cele din urmă, realizările lor au fost recunoscute atunci când – 30 de ani mai târziu – au fost înscriși în Rock and Roll Hall of Fame, deși au refuzat să participe la ceremonie. În 1978 Lydon a format o altă formație, Public Image Ltd, și a continuat să aibă mai multe hituri.
 

Lydon și Nora Forster s-au cunoscut în 1975 și sunt împreună de atunci

Locuind în apropiere de plajă în Marina del Rey, o suburbie a litoralului din Los Angeles, Lydon dezvăluie jurnaliștilor The Times suferințele sale. „Sunt un copil care s-a maturizat devreme, chiar sunt”, spune el. „Îmi place prima rază de soare care apare. Este ceva ce nu experimentez niciodată cu adevărat în Anglia. Trăiești în Londra cea mai mare parte a vieții tale și nu știi dacă este dimineață, după-amiaza sau o seară ploioasă. Este întotdeauna întunecat. Deci asta este diferența. Cerul albastru mă înveselește. ”
 
Casa lor a fost construită în 1910 pentru actrița Mae West. El și Nora au cumpărat-o cu mai bine de trei decenii în urmă. „[Mae West] a construit casa de alături pentru Rudolph Valentino, la care ea visa să-i devină iubit, și asta nu s-a întâmplat pentru că a aflat că era gay. Casa noastră este un pic înfricoșătoare, foarte veche și foarte mică, dar este foarte frumoasă și ne jucăm cu iluminatul pentru a arăta ca un castel bântuit târziu în noapte. ”
 
 Jurnaliștii de The Times îl descriu astfel : ”Poartă ochelarii rupți și un tricou achiziționat de la o firmă de instalatori locali care i-au reparat țevile vechi din casă.”  „Este negru și cu litere albe este scris„ tehnician de canalizare ”, spune el râzând. „A trebuit să am unul”. Timid pentru a fi fotografiat, a acceptat cu reticență. „Lucrurile electronice moderne [camerele digitale] sunt prea obraznic de precise”, glumește el. „Absolut vor transforma ridurile în crăpături.”
 
Mai are o casă în Malibu și una în Londra și are norocul, spune el, să aibă bani să aibă grijă de Forster. De la apariția bolii sale a declanșat accidental incendii în două dintre proprietăți. Lydon a trebuit să înlocuiască sobele pe gaz cu plite electrice și acum pregătește el singur mâncarea.
 
„[Îngrijirea pentru Nora] se autofinanțează. Nu e o problemă. Într-adevăr nu există niciun ajutor pentru aceasta ca boală. Este o necunoscută atât de mare. Sunt permanent în căutarea oricărei legături cu sursele de hrană sau orice altceva, dar Nora nu a mâncat niciodată mâncare procesată în viața ei. Mănâncă legume sănătoase. Știu pentru că sunt bucătarul. Trebuie să fie genetic, dar sunt absolut deschis ideilor. ”
 
Călătoriile aeriene o înspăimântă și se dezorientează în hoteluri, spune Lydon. „Aeroporturile sunt complet înșelătoare cu ea. Se întâmplă prea multe, iar creierul ei se va speria și va intra în panică și brusc nu va ști de ce este acolo și totul devine o amenințare instantanee. Trebuie să știe că lucrurile sunt ale ei: acesta este scaunul meu, acesta este ursul meu de pluș, acestea sunt importante. ”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă