Serbia trimite în Kosovo 1.000 de teste, într-un gest de bunăvoinţă

Serbia a trimis vineri un lot de teste de coronavirus în Kosovo, pe care o consideră o provincie secesionistă, într-un gest de bunăvoinţă în contrast cu poziţiile ireconciliabile de până acum ale ambelor părţi, relatează dpa, via Agerpres.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

18.04.2020 - 12:13

Cele 1.000 de teste au fost predate la punctul de control Jarinje situat la graniţă - o frontieră pentru Kosovo, o "linie administrativă" pentru Serbia.

Kosovo a acceptat testele ca parte a cooperării regionale în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, a confirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii kosovar Faik Hoti.

Două zile mai devreme, ambasadorul italian la Pristina, Nicola Orlando, a anunţat că ţara sa a facilitat un apel telefonic între miniştrii sănătăţii din Serbia şi Kosovo, Zlatibor Loncar şi Arben Vitia, şi discuţia lor cu privire la măsuri comune de stopare a pandemiei.

Belgradul şi Pristina au început discuţii sub egida UE în 2011 vizând normalizarea legăturilor întrerupte de războiul din 1998-1999 şi declaraţia de independenţă a Kosovo în 2008.

Cele două părţi au ajuns la o serie de acorduri, dar puţin din ele a fost pus în aplicare în realitate. Discuţiile sunt blocate de ani de zile şi relaţiile rămân nesemnificative.

Atât Serbia, cât şi Kosovo au impus restricţii ample de deplasare şi de contact social în încercarea de a suprima răspândirea coronavirusului.

Vineri după-amiază, erau 5.690 de pacienţi confirmaţi în Serbia, cu 110 decese. În Kosovo, erau înregistraţi 449 de pacienţi şi 11 decese.

Comentarii