Rusia a cerut Statelor Unite(SUA) să acorde vize pentru o delegației a Rusiei, în frunte cu ministrul de Externe Serghei Lavrov.
Washingtonul a impus sancțiuni împotriva acestuia, după ce Rusia a invadat Ucraina, deoarece îl consideră responsabil pentru războiul din țara vecină. După aproape o lună de așteptare, Serghei lavrov a primit undă unde pentru a călători în SUA.
Serghei Lavrov a primit viză pentru SUA
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, îi atrăgea atenția secretarului general al ONU Antonio Guterres despre faptul că Washingtonul „a refuzat constant să acorde vize de intrare” unor delegații din Rusia pentru alte evenimente ale ONU.
Chiar și așa, în luna august Rusia a cerut Statelor Unite 56 de vize pentru a permite ministrului de Externe Serghei Lavrov și delegației sale să călătorească la New York pentru adunarea anuală a liderilor mondiali de la Națiunile Unite. Astazi, Ministerul rus de Externe a anunțat că SUA au acordat viză lui Serghei Lavrov și membrilor delegației sale pentru a călători la New York.
„S-au eliberat vize pentru Lavrov și pentru unii membri ai partidului său. Acestea fiind spuse, ministerul speră în eliberarea cât mai rapidă a vizelor și pentru celorlalți membri ai delegației, precum și la o soluționare rapidă a problemelor de logistică, având în vedere sancțiunile ilegale din partea SUA”, a precizat ministerul, citat de agenția TASS, scriu cei de la impact.ro.
Rusia, acuzații la adresa SUA, chiar prin Serghei Lavrov, nemulțumit de cât durează să se obțină o viză pentru reuniunea ONU
Anterior, Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite că prelungesc procesul de viză pentru delegația rusă, în ciuda faptului că documentele erau depuse cu mult timp înainte.
Cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite se va deschide pe 13 septembrie. Tema centrală a sesiunii va fi Săptămâna la nivel înalt, la care vor participa șefi de state, guverne și diplomați de vârf din diferite țări. O prezentare a delegației ruse este programată pentru 24 septembrie.
Conform „acordului de sediu” al ONU din 1947, Statele Unite trebuie să permită accesul la Națiunile Unite pentru diplomații străini, dar Washingtonul spune că poate refuza vizele din motive de „securitate, terorism și politică externă”.
Relația dintre Statele Unite și Rusia s-a rupt de când Moscova a invadat Ucraina vecină în februarie, iar în aceeași lună autoritățile americane au dictat sancțiuni împotriva lui Serghei Lavrov, pe care l-au acuzat că este „direct responsabil de noua invazie neprovocată și ilegală a Rusiei în țara vecină„. De asemenea, sancțiunile îngheață toate activele și conturile pe care ministrul rus ar putea să le aibă în SUA și interzic, în general, americanilor să aibă de a face cu el, potrivit Reuters.
SUA interzic de mai mult timp diplomaților ruși la ONU și delegațiilor ruse aflate în vizită să se deplaseze la mai mult de 40 de kilometri de New York fără acordul prealabil al Washingtonului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!