Extravaganta soție a fostului premier malaezian Najib Razak, inculpată pentru spălare de bani

Rosmah, soția premierului, în centrul puterii și corupției din Malaezia

Rosmah Mansor, 66 de ani, extravaganta soție a fostului premier malaezian Najib Razak, a fost inculpată pentru spălare de bani în cadrul scandalului 1 MDB de deturnare a miliarde de dolari, care a contribuit la căderea guvernului.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 10.10.2018 - 12:10

Ea este învinuită de 17 capete de acuzare legate de spălarea de bani, dar a pledat nevinovat în fața tribunalului care a inculpat-o. În aceeași zi, Najib Razak a compărut în instanță pentru a răspunde acuzațiilor de corupție legate de cel mai mare scandal financiar din lume.

Razak este suspectat că a deturnat miliarde de dolari ce aparțineau Fondului public de investiții 1MDB. Soția sa, Rosmah, nepopulară din cauza cheltuielilor extravagante, a fost arestată miercurea trecută de Comisia anticorupție din Malaezia, însărcinată cu anchetarea pierderii miliardelor de dolari din 1MDB.

Aparițiile publice ale lui Rosmah, purtând poșete Hermes și bijuterii cu diamante – avea una din cele mai mari colecții de diamante roz din lume – au convins că era implicată în scandalurile de corupție legate de soțul ei. Rosmah avea personal propriu în biroul premierului și diverse surse afirmă că a infuențat politica în timpul mandatului acestuia (2009-2018). 

Ziariștii Tom Wright și Bradley Hopre, de la Wall Street Journal, au publicat un articol în care o descriu pe Rosmah ca pe o „forță politică și un actor central“ în scandalul 1MDB, cu legături cu finanțistul malaezian Low Taek Jho, fugit din țară, considerat creierul scandalului. Cei doi au afirmat că Rosmah a orchestrat participarea lui Low la fonduri publice și a realizat relații de afaceri cu regate din Orientul Mijlociu și marile familii din Golf.

La apogeul puterii lor, premierul Najib Razak și soția sa erau siguri că vor depăși furtuna iscată de rolurile lor în scandalul de corupție, dar acum „cuplul de aur“ se confruntă cu perspectiva petrecerii restului vieții în închisoare. Lumea lor a fost bulversată după înfrângerea electorală a coaliției la putere a lui Najib, în mai.

Fostul premier este acuzat din 2015 de deturnarea a miliarde de dolari din fonduri publice și la o recentă percheziție la domiciliul său au fost confiscate 72 de valize cu bani și 567 de poșete de lux, 423 de ceasuri și 12.000 de bijuterii. Anchete asupra spălării banilor deturnați din tranzacțiile 1MDB sunt în curs în cel puțin șase state, inclusiv SUA. 

Comentarii