Festivalul George Enescu aduce timp de trei săptămâni magia muzicii de cea mai bună calitate în România. Alături de marile orchestre ale lumii, conduse de dirijori consacrați, pe scena festivalului internațional evoluează și mari instrumentiști, care și-au dat măsura talentului în săli de concerte de renume, și a căror valoare a fost validată de foruri muzicale consacrate.
Daniil Trifonov, artist exclusivist al Deutsche Grammophon
Unul dintre aceștia este pianistul rus Daniil Trifonov, despre care “The New York Times” scria că „în ultimii ani, doar câțiva artiști au explodat pe scena muzicii clasice cu incandescența pianistului Daniil Trifonov.”
Daniil Trifonov a avut o ascensiune spectaculoasă după ce a câștigat Premiul I la concursurile Ceaikovski și Rubinstein în 2011, la doar 20 de ani. Este recunoscut pentru combinarea tehnicii desăvârșite cu o sensibilitate și profunzime rare. „El are totul și mai mult… sensibilitate și, de asemenea, elementul demonic. N-am auzit niciodată așa ceva”, a declarat pianista Martha Argerich.
În timp ce “Financial Times” a observat: „Ceea ce îl face un fenomen este calitatea extatică pe care o au performanțele sale.”
„Transcendental“
Născut la Nizhny Novgorod în 1991, Daniil Trifonov și-a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani și a urmat cursurile la Școala de muzică Gnessin din Moscova, având-o ca profesor pe Tatiana Zelikman, apoi a susținut studii de pian cu Serghei Babayan la Institutul de muzică din Cleveland.
A studiat în același timp și compoziția, propriul lui concert de pian prezentat în 2013 fiind catalogat de Cleveland Plain Dealer astfel: „Chiar și după ce am văzut-o, nu pot să cred. Aceasta este arta compozitorului pianist Daniil Trifonov, incredibilă.”. Decretat de Grammophon drept artistul anului 2016, Daniil Trifonov interpretează primul concert de pian al lui Ceaikovski sub bagheta lui Riccardo Muti, în reputata gală finală a sărbătorilor de aniversare a celei de-a 125-a ediții a Symphony of Chicago.
Sezonul 2016-2017 aduce lansarea “Transcendental”, un dublu album care nu reprezintă doar al treilea titlu al lui Trifonov ca artist exclusivist al Deutsche Grammophon, dar este și prima dată când a fost înregistrată integrala studiilor de Liszt.
Lang Lang: umanitate, inspirație și emoție
Cuvântul care îl definește cel mai bine pe Lang Lang muzicianul, omul și vizionarul, este „inspiraţie”. Lang Lang inspiră milioane de oameni cu sufletul său generos și cu interpretările sale emoţionante, indiferent dacă este vorba de recitaluri private sau dacă se află pe marile scene ale lumii.
Printre evenimentele sale importante, deschise publicului larg, de menţionat sunt concertul de final al Cupei Mondiale din Rio 2014, când a cântat alături de Placido Domingo, ediţiile 56 și 57 ale Premiilor GRAMMY, când i-a avut alături pe Metallica și Pharrell Williams, Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice din Beijing, 2008, când a fost urmărit de mai mult de patru miliarde de oameni din toată lumea, Ultima Noapte la Proms, la Royal Albert Hall, în Londra sau concertul aniversar Liszt 200, alături de Philadelphia Orchestra și Charles Dutoit, care a fost transmis live în peste 300 de săli de cinematograf în Statele Unite și peste 200 în Europa, fiind primul recital al unui artist solo care a fost transmis în cinematografele din lume.
„The Cat Concerto“
Artistul e recunoscut pentru efortul său de a face muzica clasică accesibilă unui număr cât mai mare de oameni. Lang Lang a pus bazele unor parteneriate muzicale de durată cu marii artiști ai lumii, de la dirijori precum Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel și Sir Simon Rattle la artiști aflaţi în afara sferei muzicii clasice, printre aceștia numărându-se dansatorul de dubstep Marquese „non–stop“ Scott, Julio Iglesias sau titanul jazz-ului Herbie Hancock. Acesta a fost cel care, copil fiind, a introdus faimosul desen animat Tom and Jerry „The Cat Concerto“ în muzica lui Franz Liszt. Toate acestea au fost confirmate, printre altele și prin introducerea lui în reputatul top „Time 100“, al revistei cu același nume. Mentor pentru tinerii excepţionali, artistul invită câte 100 de studenţi la pian la fiecare concert al său. Mai mult, el a dedicat fundaţia sa „Lang Lang International Music Foundation“ pregătirii și perfecţionării viitorilor mari pianiști, dezvoltării educaţiei muzicale în era tehnologiei și creării unui public iubitor de muzică clasică cât mai tânăr. Lang Lang a apărut la toate marile televiziuni și pe paginile celor mai prestigioase publicaţii din lume.