4.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPeste 3.000 de artiști, la Festivalul „George Enescu“, ediția 2017. Ce surprize...

Peste 3.000 de artiști, la Festivalul „George Enescu“, ediția 2017. Ce surprize au pregătit organizatorii

Festivalul Enescu aduce anul acesta, în București, dar și în alte orașe din țară, aproape 80 de evenimente, în care vor evolua peste 3.000 dintre cei mai apreciați artiști din lume. Sensuri noi și experiențe inedite pentru public vor fi devoalate.

“Ediția 2017 a festivalului va avea un concept nou, cel de lumină.  Prin modul în care cade sau este proiectată, lumina permite publicului să descopere pers-pective noi și să găsească sensuri noi, chiar în experiențe ce i se par cunoscute. Așa va fi muzica la Festivalul Enescu în 2017: o vom redescoperi împreună, cu ajutorul tehnologiei, al proiecțiilor multimedia, al matematicii, al muzicii contemporane, al marilor artiști care vin să interpreteze la București“, a explicat Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului Enescu.

Muzica contemporană 

Pe lângă această particularitate, Festivalul Enescu 2017 aduce și multe noutăți muzicale. Una dintre acestea este muzica contemporană, după cum a declarat Vladimir Jurowski, directorul artistic al festivalului. “Enescu este una dintre figuril-pivot ale muzicii europene. A fost foarte curajos pentru vremea lui în a folosi anumite tehnici. A început într-un mediu cu influențe romantice, însă dacă ne uităm la ce a compus spre finalul vieții, vom vedea că este atât de aproape de muzica contemporană și că inclusiv astăzi este necesară o ureche de profesionist pentru a evalua toate complexitățile muzicii sale. În această linie, prin deschiderea către muzica contemporană și prezența ei în cadrul Festivalul Enescu 2017, mi-am dorit să realizăm o punte între perioade muzicale diferite. Consider că este de datoria noastră să aducem în fața publicului, alături de compoziții enesciene și de mari artiști ai scenei muzicale de astăzi, și muzica contemporană. Promovarea muzicii contemporane creea-ză o legătură extraordinară între generațiile de creatori”, a precizat artistul.

Nu numai că vom putea audia muzica secolului XXI, dar îi vom și putea vedea, ascultându-le crezurile artistice, pe marii compozitorii contemporani ai lumii în cadrul Forumului Internațional al Compozitorilor, “un eveniment cu un mare impact pentru comunitatea muzicală”, după cum spune compozitorul Dan Dediu, cel care s-a ocupat de organizarea lui. 31 de staruri mondiale ale muzicii contemporane vor dialoga timp de  zece zile cu specialiști, dar și cu public din România.  Sir James MacMillan, Rodion Shchedrin, Jörg Widmann,  Nimrod Borenstein, Sven Helbig, Zygmund Krauze, Rolf -Martinsson, Magnus Lindberg, Helmut Lachenmann, Vladimir Cosma și Thomas Larcher vor fi prezenți la București în cadrul Forumului Internațional al Compozitorilor, la ale cărui manifestări intrarea va fi liberă.   

Creația lui Enescu, într-o nouă lumină

De asemenea, festivalul va -pune într-o nouă lumină creația lui George Enescu, în program figurând un număr–record, 37, de lucrări ale marelui -compozitor român, dintre care două vor fi interpretate în -premieră. 74 de artiști sunt invitați în premieră în ediția 2017, 31 de lucrări în primă audiție vor bucura publicul pe scenele din București și 11 lucrări în primă audiție vor fi interpretate în țară în cadrul ediției 2017 a Festivalului Enescu.

Reputatul  dirijor Antonio Pappano a ales în programul său Simfonia nr.3 în Do Major op.21 cu cor de George Enescu, oferind astfel publicului o altă premieră: Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia interpretând Enescu. De asemenea, Orchestra Națională a Franței, dirijată de Christoph Eschenbach și avându-l ca solist pe Truls Mørk, va interpreta Simfonia Concertantă pentru violoncel de George Enescu, lucrare cu care a deschis și stagiunea 2017 de la Paris. Tot în premieră se vor afla la București nume sonore de interpreți apreciați pe mari scene muzicale din lume. Astfel, Lang Lang, un adevărat star al muzicii clasice -internaționale, va susține în premieră un recital în cadrul Festivalului Enescu 2017. Prezent pe unele dintre cele mai importante scene de operă ale lumii, tenorul Jonas Kaufmann va face, de asemenea, parte în premieră din programul ediției 2017. Tot în premieră se vor afla în festival mezzo-soprana Magdalena Kožená, contratenorul Philippe Jaroussky alături de Arpeggiata Ensemble, pianistul Daniil Trifonov, dirijorul Riccardo Chailly, baritonii Thomas Hampson și Dmitri Hvorostovsky, precum și soprana Olga Peretyatko. O altă pianistă aflată în plină ascensiune internațională, tânăra și strălucitoarea Khatia Buniatishvili, va încânta publicul Festivalului Enescu 2017, ei alăturându-i-se, tot în premieră, celebra trompetistă Tine Thing Helseth.

Cele mai citite

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă