18.9 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalRepublica Moldova se teme că Rusia va anexa Transnistria

Republica Moldova se teme că Rusia va anexa Transnistria

Republica Moldova se teme că Rusia va anexa Transnistria, dacă se iau în calcul cele mai recente declarații ale unor oficiali ruși.

Comandantul adjunct al Districtului militar „Centru” al Rusiei, Rustam Minnekaev, a declarat că Rusia intenționează să stabilească un coridor terestru între zona ocupată din Ucraina și regiunea nistreană a Republicii Moldova. Un asemenea coridor ar fi creat în cadrul operațiunilor care se poartă acum în Ucraina. Generalul rus a susținut că, pe această cale, Rusia va proteja populația de limbă rusă din Transnistria. “Controlul asupra sudului Ucrainei va permite un coridor terestru până în Transnistria”, a declarat generalul Minnekaev la data de 22 aprilie 2022. Potrivit acestuia, Rusia dorește să obțină “controlul total” asupra provinciei Donbas și asupra sudului Ucrainei.

Pe teritoriul Transnistriei, parte a Republicii Moldova, staționează ilegal, de 30 de ani, trupe ale Rusiei. Guvernul Republicii Moldova a cerut în repetate rânduri, fără succes, retragerea acestora.

Sub același pretext, al protejării locuitorilor rusofoni, regimul Putin a ocupat Crimeea, în anul 2014. Același scenariu este aplicat acum de Rusia în Donețk și Lugansk, acestea fiind regiuni ale Ucrainei.

După scenariul deja aplicat în Crimeea, Rusia va anexa Transnistria

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la sediul Ministerului de Externe al Republicii Moldova. Guvernul Republicii Moldova i-a transmis “îngrijorarea” față de declarațiile referitoare la Transnistria.

Republica Moldova este țară neutră și nu dorește să fie implicată în războiul din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...

Guvernul acordă noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza

România continuă acordarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. În cursul dimineții a fost trimis un nou transport cu produse alimentare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă