Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat postul Realitatea TV cu 15.000 de lei, pentru difuzarea unui concurs în ziua votării moţiunii de cenzură în Parlament, în care telespectatorii erau invitaţi să răspundă la întrebarea „de ce trebuie să plece Guvernul Boc”, fiindu-le promis un premiu de 100.000 euro.
Programul respectiv a fost reclamat la CNA de deputatul PDL Raluca Turcan, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, precum şi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), relatează Mediafax.
„Având în vedere că pentru acordarea acestui premiu nu există criterii obiective, care să fie aduse la cunoştinţa telespectatorilor, considerăm că această metodă de a obţine rating prin promovarea în rândul telespectatorilor a speranţei unui câştig substanţial reprezintă o practică incorectă, atât pentru telespectatori, cât şi pentru televiziunile concurente. Mai mult decât atât, consumatorii nu sunt informaţi asupra tarifelor practicate pentru telefoane şi sms-uri”, se arată în reclamaţia semnată de Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, şi înregistrată miercuri la CNA.
Realitatea TV a difuzat pe parcursul zilei de miercuri concursul menţionat mai sus, anunţând în cadrul emisiunilor de ştiri că oferă un premiu în valoare de 100.000 de euro, prin tragere la sorţi, unui participant la competiţie care răspunde la întrebarea „Care este motivul principal pentru care Boc trebuie să plece”, anunţarea câştigătorului urmând să fie făcută, după votul moţiunii, în emisiunea „Bursa pariurilor”, de la ora 21.00.
În regulamentul programului prezentat de reprezentanta postului Realitatea TV la şedinţa CNA se arată că postul „organizează, în contextul şi în legătură cu emisiunea «Bursa pariurilor», (…) o serie de campanii de responsabilizare a românilor de pretutindeni şi de informare a opiniei publice faţă de problemele curente cu care se confruntă România”.
Tot în regulament, se mai arată că „decizia privind alegerea răspunsului câştigător aparţine exclusiv echipei editoriale a emisiunii („Bursa pariurilor”, n.r.), respectiv unei comisii de evaluare alcătuite din Cristian Coman, Raluca Damian, Adrian Ionescu şi Mădălina Dulama. La stabilirea câştigătorului, comisia de evaluare va avea în vedere criterii precum: pertinenţa argumentaţiei, originalitatea răspunsului.
Pe 3 martie, CNA a decis să aducă o modificare Codului Audiovizualului, potrivit căreia posturile de televiziune şi radio vor putea să difuzeze concursuri doar în cadrul programelor educative şi de divertisment sau „emisiuni-concurs” ca atare. În privinţa televotului sau sondajelor realizate de radiodifuzori, potrivit noului Cod al audiovizualului, publicul trebuie să fie informat că acestea nu sunt reprezentative pentru opinia publică şi nu au valoarea unui sondaj de opinie realizat de un institut de specialitate. „Nu pot fi oferite recompense persoanelor chestionate, tocmai pentru a da o valoare mai obiectivă unui astfel de demers”, a spus atunci preşedintele CNA, Răsvan Popescu.