2.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRăzboiul microundelor: Spionii ruși de la GRU, suspectați pentru atacurile energetice din...

Războiul microundelor: Spionii ruși de la GRU, suspectați pentru atacurile energetice din SUA

Fără a avea, totuși, un link direct care să lege activitatea GRU de incidentele privind sănătatea unor funcționari guvernamentali ai Statelor Unite, CIA a demarat o anchetă în cel puțin două posibile atacuri petrecute pe teritoriul SUA, unul chiar lângă Casa Albă, în noiembrie anul trecut , directorul William Burns fiind informat zilnic asupra stadiului în care se află cercetările.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a subliniat că anchetatorii nu cunosc cu exactitate cauza problemelor de sănătate sau dacă acestea constituie un atac al unor actori străini. Victimele atacurilor suspectate raportează simptome similare celor semnalate în celebrul episod „Sindromul Havana” din 2016, atunci când un număr de oficiali și diplomați americani au suferit dureri de cap inexplicabile, simptome precum pierderea echilibrului și a auzului și chiar dereglări ale activității cerebrale pe o perioadă îndelungată.

Atacurile au dus în cele din urmă la o retragere a personalului din Havana sub administrația Trump. Personalul din Rusia și China a raportat incidente similare, inexplicabile, un studiu al Departamentului de Stat american consemnând ulterior că afecțiunile erau probabil rezultatul atacurilor energetice cu microunde.

Includerea GRU ca suspect în anchetă vine într-un moment de presiune continuă, creat de parlamentarii americani care, după ce au fost informați de oficialii apărării abia la începutul acestei luni, inclusiv cu privire la incidentul de lângă Casa Albă, sunt acum deciși să elucideze toate aspectele nebuloase ale cazului și să obțină răspunsuri și măsuri ferme din partea administrației.

GRU este bine-cunoscut pentru implicarea sa în operațiunile secrete ale Rusiei în întreaga lume, inclusiv în episodul anexării Crimeii de către Moscova și în numeroasele cazuri de atacuri cibernetice raportate în Occident. SUA au constatat deja că GRU este responsabil pentru imixtiunea în alegerile din 2016, prin utilizarea atacurilor cibernetice și a altor mijloace.

Agenția rusă și-a lăsta o amprentă inconfundabilă în fiecare dintre locațiile în care au avut loc incidentele suspectate, inclusiv în SUA, și este singura agenție din cadrul guvernului rus care are tehnologia pentru a operaționaliza și ulterior a pune punct unor astfel de atacuri, au spus oamenii.

„Arată, miroase și se simte ca fiind mâna GRU”, a spus un fost oficial al securității naționale implicat în anchetă, adăugând: ”Există foarte puțini oameni care sunt capabili și dispun de această tehnologie. GRU sunt singurii care au totuși capacitatea de a ne ataca oamenii, pe teritoriul nostru. Israel și China pot avea, de asemenea, tehnologia, dar niciuna dintre țări nu operează în toate locațiile în care au fost raportate incidente, și nici nu și-au manifestat dorința de a ataca americanii în acest fel”.

Cercetările rusești pentru dezvoltarea tipului de tehnologie necesar în cazul unui atac energetic datează din ultima parte a secolului al XX-lea, când fosta Uniune Sovietică a optat pentru a continua războiul subteran și neconvențional, apt să-i ofere posibilitatea de a fructifica lacunele scutului de apărare al Statelor Unite. Armele utilizate în astfel de atacuri energetice folosesc tehnologia impulsurilor de microunde, practic un bombardament cu radiații electromagnetice menit a destructura organic țintele.

Armele electromagnetice sunt perfecte pentru operațiuni similare celor acuzate de oficialii americani, fiind extrem de greu de identificat și localizat. Orice astfel de dispozitiv ar putea fi transportat într-un autoturism, unele arme fiind chiar suficient de mici pentru a fi transportate într-un rucsac, iar o persoană poate fi vizată cu tirul de radiații electromagnetice chiar și de la distanțe de 500 sau 1.000 de metri.

Cele mai citite

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...

Adriana Bahmuțeanu, amendată la cavoul lui Silviu Prigoană: „Lăsați-mă să-mi plâng copilul!”

Tensiuni la cimitir: fosta soție a omului de afaceri a fost escortată de poliție după ce a adus un omagiu la cavoul familiei. Adriana...

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...
Ultima oră
Pe aceeași temă