Primarul din New York, șocat de sosirea a sute de minori separați de părinți

Primarul din New York, Bill de Blasio, s-a arătat ''şocat'' când 239 de minori au fost trimişi în capitala financiară americană după ce fuseseră despărţiţi de părinţii lor migranţi, fără ca autorităţile oraşului să fi fost înştiinţate despre aceasta.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

21.06.2018 - 08:35

Bill de Blasio s-a dus într-un centru de primire a copiilor migranţi din Harlem, unde o echipă de televiziune filmase în noaptea precedentă sosirea unor fetiţe despărţite de familiile lor la frontiera cu Mexicul.

Preşedintele american a semnat miercuri sfârşitul politicii de despărţire a familiilor migranţilor la frontieră, după ce provocase indignare în SUA şi în străinătate. "Cum este posibil ca nimeni dintre noi să nu fi ştiut că existau 239 de copii aici, în oraşul nostru? Cum a putut guvernul federal să ascundă aceste informaţii oamenilor din acest oraş şi să împiedice ajutorul de care aceşti copii ar putea să aibă nevoie?", a întrebat primarul democrat al New York-ului, susţinător al migranţilor.

Potrivit lui de Blasio, copiii sosiţi la centrul din Harlem sunt de toate vârstele, dar "cel mai mic care a sosit aici are nouă luni" şi este "incapabil să comunice". El a mai citat exemplul unui băiat de nouă ani provenit din Honduras, "sosit la New York după ce parcursese peste 3.000 de kilometri în autobuz şi care nu se ştie dacă îşi va putea revedea mama".

Primarul a apărat de altfel angajaţii centrului, denunţând anumite ameninţări proferate împotriva lor pe reţelele de socializare după o difuzare amplă a imaginilor cu fetiţele sosite în cursul nopţii. Conform lui, responsabilii centrului - aflaţi sub contract cu guvernul federal pentru a primi minori migranţi neînsoţiţi -au subliniat că aceşti copii sosiseră toţi cu probleme fizice, unii dintre ei având păduchi, alţii ploşniţe sau maladii contagioase, precum varicela.

"Responsabilii pe care i-am întâlnit au fost deschişi, acesta a fost un proces traumatizant pentru ei, doar că problemele de sănătate mentală sunt foarte, foarte penibile", a adăugat primarul, care se va întâlni joi în Texas cu alţi primari americani pentru a vizita un centru de primire a copiilor şi a denunţa politica în domeniul migraţiei a administraţiei Trump.

Comentarii