Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Președintele filipinez dorește retragerea din tratatul care instituie Curtea Penală Internaţională

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat miercuri revocarea ratificării de către ţara sa a Statutului de la Roma, tratatul ce instituie Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga).

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 14.03.2018 - 10:58

Liderul de la Manila a denunţat ancheta preliminară ce vizează execuţiile extrajudiciare din războiul împotriva drogurilor pe care l-a lansat, transmit agenţiile internaţionale de presă.

'Declar (...) că Filipine revocă ratificarea Statutului de la Roma cu efect imediat', a declarat preşedintele Duterte într-un comunicat, în care denunţă 'utilizarea CPI ca instrument politic împotriva Filipinelor' după declanşarea 'prematură' de către procurorul Curţii a unei anchete preliminare împotriva sa.

Curtea Penală Internaţională a declanşat luna trecută o anchetă preliminară pentru a stabili dacă în războiul împotriva drogurilor lansat de Duterte au fost comise crime împotriva umanităţii şi dacă CPI are jurisdicţie în acest caz. Curtea de la Haga a fost sesizată în acest sens anul trecut de un avocat filipinez.

Duterte, ales fără probleme în 2016, a promis să eradicheze traficul de droguri prin eliminarea fizică a zeci de mii de infractori.

După învestirea sa, aproape 4.000 de traficanţi şi de consumatori presupuşi de droguri au fost ucişi de forţele de poliţie, conform statisticilor oficiale.

Această politică provoacă îngrijorare în rândurile comunităţii internaţionale, iar apărătorii drepturilor omului afirmă că bilanţul real al celor ucişi este de trei ori mai mare decât statistica oficială, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...