Parlamentul finlandez a dezbătut luni (16 mai) aderarea la NATO după ce președintele și prim-ministrul țării au declarat că Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”.
„După părerea mea, aderarea la NATO este un act de pace, este vorba despre războiul care nu se va întoarce niciodată în Finlanda”, a declarat prim-ministrul Sanna Marin în parlament, conform Reuters.
Premierul finlandez, dar și președintele țării, au cerut aderarea la NATO, într-o schimbare fundamentală a politicii țării
Majoritatea parlamentarilor și-au arătat deja sprijinul pentru aderare.
Duminică, 15 mai, Marin și președintele Sauli Niinisto au confirmat că Finlanda va solicita aderarea la alianță într-o schimbare istorică de politică determinată de invazia Ucrainei de către Rusia.
De asemenea, se așteaptă ca Suedia să urmeze exemplul, deoarece sprijinul public pentru aderare a crescut pe fondul preocupărilor de securitate.
Finlanda a cerut oficial aderarea la NATO, a anunțat, duminică, 15 mai 2022, premierul Sanna Marin, șefa guvernului de la Helsinki.
Anunțul a fost făcut la Helsinki după ce, în ultimele săptămâni, atât populația cât și politicienii din Finlanda au devenit tot mai favorabili ideii de aderare la Alianța Atlantică. Inclusiv președintele Finlandei, Sauli Niinistö, este favorabil acestei idei.
Finlanda era, prin tradiție, țară neutră dar avea relații de parteneriat cu NATO. Finlanda este una dintre țările care a menținut serviciul militar obligatoriu și deține o puternică industrie de apărare. Ea are o graniță terestră foarte lungă, de circa 1300 de kilometri, cu Rusia. Finlanda cere să fie primită în NATO pentru a obține astfel garanții de securitate, după ce Rusia a atacat Ucraina, care este, de asemenea, țară neutră. NATO nu poate interveni pentru a apăra țări neutre dar este obligat să intervină în cazul în care orice țară NATO ar fi atacată.
Alianța Nord-Atlantică are în acest moment 30 de state membre. Se estimează că vor fi în curând 32 de membri, prin acceptarea Finlandei și a Suediei. Suedia ar urma să depună o cerere similară cu aceea a Finlandei, în următoarele zile. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg (Norvegia), a asigurat Finlanda și Suedia că vor fi primite fără probleme.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!