18.9 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalFinlanda a cerut oficial aderarea la NATO

Finlanda a cerut oficial aderarea la NATO

Finlanda a cerut oficial aderarea la NATO, a anunțat, duminică, 15 mai 2022, premierul Sanna Marin, șefa guvernului de la Helsinki.

Anunțul a fost făcut la Helsinki după ce, în ultimele săptămâni, atât populația cât și politicienii din Finlanda au devenit tot mai favorabili ideii de aderare la Alianța Atlantică. Inclusiv președintele Finlandei, Sauli Niinistö, este favorabil acestei idei.

Finlanda era, prin tradiție, țară neutră dar avea relații de parteneriat cu NATO. Finlanda este una dintre țările care a menținut serviciul militar obligatoriu și deține o puternică industrie de apărare. Ea are o graniță terestră foarte lungă, de circa 1300 de kilometri, cu Rusia. Finlanda cere să fie primită în NATO pentru a obține astfel garanții de securitate, după ce Rusia a atacat Ucraina, care este, de asemenea, țară neutră. NATO nu poate interveni pentru a apăra țări neutre dar este obligat să intervină în cazul în care orice țară NATO ar fi atacată.

Alianța Nord-Atlantică are în acest moment 30 de state membre. Se estimează că vor fi în curând 32 de membri, prin acceptarea Finlandei și a Suediei. Suedia ar urma să depună o cerere similară cu aceea a Finlandei, în următoarele zile. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg (Norvegia), a asigurat Finlanda și Suedia că vor fi primite fără probleme.

Una din marile nemulțumiri ale Rusiei este aderarea la NATO a unor țări neutre

Sub semnul întrebării rămân posibilitățile de intrare în NATO pentru Ucraina și pentru Georgia. În privința Republicii Moldova, ea are înscrisă în Constituție clauza de neutralitate. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că țara ei nu va cere intrarea în NATO.

Rusia a avertizat de multe ori că interpretează extinderea NATO drept o amenințare la adresa ei. Rusia ceruse chiar retragerea din NATO a unor țări devenite recent membre, inclusiv a României.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

6 plaje din România au primit eticheta Steagul Albastru pentru sezonul turistic 2022

Șase plaje românești au primit distincția Steagul Albastru în 2022 din partea Fundaţiei de Educaţie pentru Mediu (FEE), cu o plajă în plus față...

Comisia va oferi 248 milioane EUR pentru țările care primesc refugiați

Comisia a decis să pună 248 milioane EUR la dispoziția unui număr de 5 state membre care au fost cele mai afectate la începutul...

Voucherele sociale de 250 lei vor fi distribuite de Poșta română

Voucherele sociale pe suport electronic vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. De aceste vouchere vor beneficia aproape trei milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă