23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPolonia nu va permite Belarusului să-i tranziteze spațiul aerian

Polonia nu va permite Belarusului să-i tranziteze spațiul aerian

“Consiliul de Miniştri s-a pronunţat în favoarea interdicţiei intrării în spaţiul aerian polonez a avioanelor companiilor din Belarus”, a declarat, prin Twitter, Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au condamnat dur, în cursul reuniunii Consiliului European, atitudinea regimului din Belarus, care a forţat aterizarea unui avion pentru arestarea unui jurnalist disident, şi au exprimat susţinere pentru impunerea de noi sancţiuni.

Consiliul European a îndemnat companiile aeriene din Uniunea Europeană să evite survolarea Belarusului. Consiliul Uniunii Europene a fost îndemnat să interzică tranzitul avioanelor din Belarus prin spaţiul aerian european şi să interzică escalele acestora în aeroporturi din ţări UE.

Şi Administraţia Joseph Biden a criticat vehement regimul Aleksandr Lukaşenko. Statele Unite se consultă cu NATO şi Uniunea Europeană pentru a stabili acţiuni contra Belarusului.

Pe fondul criticilor internaţionale, preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a justificat, miercuri, arestarea jurnalistului disident şi a acuzat Occidentul de lansarea unui război hibrid împotriva Administraţiei de la Minsk, conform agenţiei Reuters.

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Roman Pratasevich, şi partenera lui, Sofia Sapega, au fost reţinuţi imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior au fost plasaţi în arest preventiv. Regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi-a atras critici dure la nivel internaţional după incidentul de duminică, riscând noi sancţiuni.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă