Prețurile gazelor naturale au atins noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, cu o creștere cumulată de 60% în doar două zile. Impactul majorării costurilor energiei s-a răsfrânt asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni, iar oficialii UE au tras un semnal de alarmă.
Criza energetică din Europa se află în plină desfășurare, creșterile actuale ale prețurilor gazelor și energiei atingând noi recordui cu o rapiditate ne mai întâlnită.
La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%.
„Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede”, au transmis analiştii Societe Generale.
Totodată, Tom Marzec-Manser, analist la ICIS a spus că mișcarea cotației gazelor și energiei atât de rapidă și atât de sus este aproape imposibil de justificat.
Prețul cu ridicata al energiei electrice a depășit bariera psihologică de 200 de euro pe megawatt/oră în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, în această săptămână. Deși prețul zilnic afectează în prezent doar 15% din energia vândută, întrucât restul este plafonat timp de aproape douăsprezece luni la prețurile mult mai mici de iarna trecută, este un semn al riscului viitor.
Mii de contracte vor trebui revizuite cu creșteri imense de prețuri în următoarele trei luni, când expiră contractele blocate, avertizează specialiștii.
Prețul gazului natural lichefiat (GNL) a crescut la 34 dolari/ mmbtu livrat în decembrie și ianuarie. În termeni energetici comparabili, ar fi aproximativ 197 dolari pe baril echivalent petrol, potrivit Morgan Stanley. Între timp, prețul gazelor naturale (BNP) a crescut cu peste 200% în 2021.
Totodată, datele arată că prețul certificatelor de emisie de CO2 a crescut cu peste 1.000% din 2017 și cu peste 200% în 2021.
Daniel Lacalle, doctor în Economie, a explicat că acest concept, care este un impozit ascuns pentru care guvernele Uniunii Europene vor colecta peste 21 miliarde de euro în 2021 și se adaugă la creșterea inflaționistă.
„Aceste venituri fiscale extraordinare ar trebui utilizate pentru a atenua creșterea prețurilor la facturile de consum și pentru a evita o criză energetică în Europa care va încetini revenirea economică”, consider Daniel Lacalle.
Mai multe state europene, inclusiv Franţa şi Spania, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri urgente pentru a limita impactul creşterii explozive a preţului gazelor pentru gospodării.
În acest context, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a promis miercuri că până la finele acestui an va prezenta un plan de reformare a pieţei gazelor, potrivit Bloomberg.
„Şocul preţurilor nu poate fi subestimat. Afectează cetăţenii noştri, în special gospodăriile vulnerabile, slăbeşte competitivitatea şi se adaugă presiunilor inflaţioniste”, a spus Kadri Simson, la o dezbatere organizată de Parlamentul European.
Daniel Lacall a explicat într-o analiză publicată pe blogul personal că majorarea prețurilor energiei poate fi explicate prin doi factori și ambii intră în responsabilitatea guvernelor.
”Închiderea forțată a economiei, care a reprezentat un factor responsabil de daunele generate în lanțurile de aprovizionare și interzicerea investițiilor în resurse de gaze și abandonarea energiei nucleare în Germania, a condus la un mix energetic mai volatil și mai scump în perioadele de vârf ale cererii. Acest lucru, combinat cu o decizie politică de a impune un mix energetic volatil și intermitent, a lăsat Europa mult mai dependentă și expusă fluctuațiilor cotațiilor gazelor”, arată Daniel Lacalle.
Economistul a mai spus că energiile regenerabile funcționează 20% din timp și atunci când nu funcționează, singura garanție a aprovizionării este utilizarea gazului natural, ceea ce tinde să se întâmple odată cu creșterea cererii din Asia și când prețul acesteia a crescut.
”Desigur, cererea este un factor foarte important, dar nu putem uita că, în gazele naturale, ca și în cărbune, nu există nicio problemă de aprovizionare. De fapt, există o capacitate excesivă”, spune Lacalle.
Economistul susține că majorarea tarifelor pentru certificatele de emisie de CO2 este direct cauzată de lăcomia fiscală a guvernelor europene, care au limitat masiv oferta acestor certificate, astfel încât prețul să crească.
Estimările cele mai prudente avertizează că această criză energetică poate lăsa până la 25% din IMM-urile din Europa în faliment – deoarece pentru ele energia reprezintă 33% din cheltuieli – și erodează până la 1,5% din creșterea zonei euro.
Europa are nevoie de un amestec energetic echilibrat și non-ideologic și de o tranziție energetică competitivă, unde este esențial să existe energie nucleară și gaze naturale ca rezervă și în care tehnologia și concurența să stimuleze competitivitatea, mai spun specialiștii din energie.
Aceștia susțin că ceastă criză energetică nu va fi vina pieței, ci a încăpățânării ideologice a politicienilor care ignoră calculele economice.