De când birourile şi domiciliul i-au fost percheziţionate la 9 aprilie de anchetatori federali, soarta lui Michael Cohen şi loialitatea sa faţă de preşedinte, pentru care a lucrat 10 ani, constituie obiectul unor intense speculaţii.
Supranumit „pitbullul” lui Trump pentru care a gestionat numeroase dosare delicate, el se declarase în trecut dispus să „încaseze un glonţ” pentru a-l proteja pe preşedinte.
De atunci, mulţi speculează asupra faptului că Michael Cohen ar putea, în caz de inculpare, să se decidă să coopereze cu anchetatorii pentru a evita o pedeapsă grea şi să le furnizeze informaţii potenţial compromiţătoare pentru preşedinte.
Michael Cohen, căsătorit cu o imigrantă ucraineană, pare să confirme această posibilitate într-un interviu acordat canalului ABC, difuzat luni.
Întrebat ce ar face dacă ar trebui să aleagă între a-l proteja pe preşedinte şi a-şi proteja familia, el a ales a doua posibilitate.
„Familia mea şi ţara mea trec pe primul plan. Loialitatea mea este înainte de toate faţă de soţia mea, fiica mea şi fiul meu”, a declarat Cohen jurnalistului George Stephanopoulos în cursul primului său interviu consacrat problemelor sale cu justiţia.
Nimeni nu ştie exact de ce anume şi când ar putea fi inculpat Cohen, notează AFP.
După percheziţii în cursul cărora milioane de fişiere au fost confiscate, acest avocat şi om de afaceri este perceput ca fiind pus cu spatele la zid, conform 20minutes.fr.
Documentele confiscate fac obiectul unei trieri laborioase, sub controlul unui judecător, pentru a le îndepărta pe cele care ar putea releva relaţia confidenţială de avocat-client între Cohen şi Trump.
Trierea trebuie să se încheie la 5 iulie, iar Cohen ar urma să-şi schimbe avocatul după terminarea trierii, întârziind potenţiala sa inculpare.
Dacă el a fost implicat în afaceri uneori îndoielnice în domeniul imobiliar şi al licenţelor pentru taxiurile galbene, Michael Cohen a devenit celebru pentru că a plătit, chiar înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2016, 130.000 de dolari actriţei porno Stormy Daniels, care afirma că a fost pentru scurt timp amanta lui Donald Trump în 2006, în schimbul tăcerii acesteia asupra relaţiei lor.
Această plată ar putea fi interpretată drept finanţare ilegală a campaniei electorale.
Cohen a mai primit după alegeri circa 500.000 de dolari de la o societate de investiţii legată de oligarhul rus Viktor Vekselberg, un apropiat al lui Vladimir Putin, precum şi 1,2 milioane de dolari de la laboratoarele farmaceutice elveţiene Novartis, care sperau să obţină, datorită lui, un acces la administraţia Trump.