Participanții de la Eurovision din Ucraina au organizat o reprezentație la Liov pentru a ridica moralul celor afectați de război.
Membrii Orchestrei Kalush, reprezentanții Ucrainei la concursul Eurovision 2022, au susținut sâmbătă (2 aprilie) un spectacol improvizat în orașul din vestul Ucrainei, Liov.
Grupul de folk-rap a interpretat „Stefania”, piesa lor la Eurovision, pe care grupul a descris-o ca un tribut adus mamelor, conform Reuters.
„Vreau să arăt cum poate performa țara noastră. Și vreau să ne arătăm creativitatea. Ne dorim ca întreaga Europă să ne vadă așa cum suntem, chiar și în această situație”, a declarat solistul Oleh Psiuk reporterilor, imediat după scurtul concert din piața orașului.
De la începutul războiului, Psiuk a părăsit scena pentru a conduce un grup de 20 de voluntari, furnizând medicamente și ajutând oamenii să fugă de război. Unul dintre membrii trupei sale slujește în unitatea de apărare teritorială.
Finala Eurovision, unul dintre cele mai mari evenimente televizate din lume, are loc la Torino, Italia, pe 14 mai.
Participanții la Eurovision din Ucraina au ajuns să dea curaj celor aflați la Liov, după ce țara lor a avut deja o câștigătoare în 2016
Cântăreața ucraineană Jamala a câștigat concursul Eurovision în urmă cu șase ani, cu o melodie despre deportarea din 1944 a sute de mii de oameni din Crimeea de către liderul sovietic Iosif Stalin. Acum, ea a devenit ea însăși un refugiat.
Cântăreața ucraineană Jamala a cucerit Europa în urmă cu șase ani – câștigând Eurovision cu o melodie despre deportarea de către Stalin a sute de mii de oameni din Crimeea.
Acum Jamala este ea însăși o refugiată, după ce invazia Rusiei a alungat-o pe ea și pe copiii ei din Ucraina.
Ea s-a refugiat într-un adăpost anti-bombă de la Kiev înainte de a evada în Turcia cu cei doi copii ai săi. Soțul ei a rămas să lupte cu armata rusă care se apropia.
Călătoria către siguranță a fost grea, iar ea le cânta copiilor ei pentru a le distrage atenția de la pericol.
„Când eram pe drumul de la Kiev la Ternopil, o bombă a intrat chiar în fața noastră. Eram în mașină și am auzit acest… zgomot. Am văzut-o aterizează în fața noastră. Vă spun că povestea si sa iau pompe de gasca pentru ca era foarte infricosator.Nu stiam daca sa mergem mai departe sau sa ne intoarcem, ceea ce nu era posibil deoarece eram in mijlocul traficului.Am fost pierdut, dar a trebuit sa continui. era înfricoșător.”
Imnul sumbru al lui Jamala a fost un câștigător surpriză al concursului Eurovision din 2016, care este de obicei o sărbătoare a taberei uşoare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!