Parlamentarii europeni au dat liber la împrumutul de 750 miliarde euro

Programul Next Generation, prin care UE se va împrumuta de la instituțiile bancare pentru ajutorarea economiilor statelor membre, a primit undă verde de la Parlamentarul European.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 17.09.2020 - 10:25

Cu 455 de voturi pentru, 146 împotrivă și 88 abțineri, Parlamentul European își menține poziția conform căreia trebuie să se introducă noi surse de venit pentru bugetul UE, care să acopere cel puțin costurile legate de planul de redresare. Eurodeputații au lansat o procedură accelerată și au votat deja în timpul sesiunii plenare din septembrie avizul legislativ referitor la decizia privind resursele proprii.

Prin votul dat de euro-deputați, Uniunea Europeană se poate împrumuta cu 750 miliarde euro de pe piețele financiare pentru a aloca apoi fonduri de redresare statelor membre, lovite economic de pandemia de coronavirus.

“Astăzi s-a scris istorie în Parlamentul European. Timp de 32 de ani, UE nu a avut resurse proprii noi. Comisia Europeană nu a împrumutat niciodată de pe piețe sume atât de importante. Acest raport deschide calea pentru adoptarea de către Consiliu a deciziei privind resursele proprii și pentru procesul de ratificare în parlamentele naționale. Fiecare minut contează pentru a putea folosi fondul de redresare după 1 ianuarie 2021.”, a comentat votul Jose Manuel Fernandes, co-raportor din partea PPE.

Votul Parlamentului European reprezintă o etapă esențială care va permite adoptarea de către Consiliul Europei a deciziei privind resursele proprii, care va fi transmisă spre ratificare parlamentelor celor 27 de state membre. Decizia privind resursele proprii este temeiul juridic care asigură sursele de venituri din bugetul UE.

Consiliul adoptă decizia în unanimitate, după consultarea Parlamentului European. Înainte de intrarea în vigoare, prevăzută pentru ianuarie 2021, împreună cu noul cadru financiar multianual, decizia privind resursele proprii trebuie să fie ratificată de parlamentele tuturor statelor membre.

Comentarii