28.7 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăInternaționalPalestina a recunoscut jurisdicția Curții Internaționale de Justiție de la Haga în...

Palestina a recunoscut jurisdicția Curții Internaționale de Justiție de la Haga în privința infracțiunilor de genocid

Autoritățile Palestinei au recunoscut jurisdicția Curții Internaționale de Justiție de la Haga în ceea ce privește sancționarea infracțiunilor de genocid.

La data de 31 mai 2024, în conformitate cu Rezoluția 9 / 1946 a Consiliului de Securitate al ONU, Palestina a depus la grefa Curții o declarație în care precizează că acceptă „cu efect imediat, competența Curții Internaționale de Justiție pentru soluționarea tuturor litigiilor care pot apărea sau care au apărut deja, reglementate de articolul IX din Convenția pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid (1948), la care a aderat statul Palestina la 2 aprilie 2014”.

Conform Rezoluției 9 (1946) a Consiliului de Securitate, Curtea Internațională de Justiție este deschisă oricărui stat care nu este parte la Statutul Curții, cu condiția ca acest stat să aibă depusă la grefierul Curții „o declarație prin care acceptă competența Curții și se obligă să respecte cu bună-credință decizia sau deciziile Curții și să accepte toate obligațiile unui membru al Națiunilor Unite în temeiul articolului 94 din Cartă”.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) este principalul organ judiciar al Națiunilor Unite. CIJ a fost înființată prin Carta Națiunilor Unite în iunie 1945 și și-a început activitățile în aprilie 1946.
Curtea este compusă din 15 judecători aleși pentru un mandat de nouă ani de către Adunarea Generală și Consiliul de Securitate al ONU. Sediul Curții este la Palatul Păcii din Haga
(Olanda).

CIJ are un dublu rol. Pe de o parte, ea poate soluționa, în conformitate cu dreptul internațional, litigiile juridice care îi sunt supuse de către state. Pe de altă parte, CIJ poate să emită avize consultative cu privire la chestiuni juridice care îi sunt prezentate de către organele și agențiile din sistemul ONU.

În mod evident, decizia Palestinei, de la data de 31 mai 2024, de a recunoaște jurisdicția CIJ este luată în contextul războiului din Orientul Mijlociu, dintre Israel și gruparea Hamas. Întrucât Hamas are sediul în Fâșia Gaza, acest război afectează masiv și populația civilă palestiniană din Fâșia Gaza.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ucrainenii îl vor în continuare președinte pe Zelenski (sondaj)

O mare majoritate a ucrainenilor continuă să-l considere pe Volodimir Zelenski preşedintele lor legitim, în pofida prelungirii mandatului său fără alegeri pe fondul invaziei...

Minele marine reprezintă un risc fatal pentru proiectul Neptun Deep, avertizează Greenpeace

Minele marine din Marea Neagră reprezintă un risc fatal pentru proiectul Neptun Deep, avertizează o analiză realizată de organizația de mediu Greenpeace. Situația din Marea...

Cine este secretarul de stat din MApN care își bate joc de CSA Steaua București

De mai bine de trei ani, Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua București a ajuns Cenușăreasa sportului românesc și, totodată, bătaia de joc...
Ultima oră
Pe aceeași temă