Ultimul an a fost plin de conflicte la nivel global, iar Orientul Mijlociu părea să se impună și a intermediat discuții dintre rivali. Pe de altă parte, Orientul Mijlociu a devenit un câmp de luptă politică și economică în conflictul dintre SUA și China.
Potrivit unei analize CNN, liderii Orientului Mijlociu s-au arătat îngrijorați de confruntarea dintre Statele Unite ale Americii și China. Un oficial emirat la nivel înalt și-a exprimat la începutul acestei luni un sentiment de lipsă de speranță față de cele două națiuni.
„Ceea ce ne îngrijorează este această linie fină dintre competiția acută și un nou Război Rece. Cred că noi, ca stat mic, vom fi afectați negativ de acest lucru, dar nu vom avea capacitatea de a afecta în niciun fel această competiție, chiar și în mod pozitiv”, a declarat Anwar Gargash, consilier diplomatic al conducerii Emiratelor Arabe Unite.
Orientul Mijlociu a mediat conflicte globale
Gargash a confirmat mai multe informații potrivit cărora Emiratele Arabe Unite, un aliat regional cheie al SUA, au închis o instalație chineză din cauza acuzațiilor americane că site-ul a fost folosit ca bază militară. Potrivit deeclarațiilor sale, Abu Dhabi oferă informații secrete americane, însă nu a fost de acord cu acuzațiile de la Washington. Pe de altă parte, nu a dorit să supere un aliat puternic.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a spus că „nu cunoaște” detaliile prezentate de CNN referitoare la instalația chineză. Acesta a precizat că țara se opune ferm tacticilor de „bullying” ale SUA care exercită presiuni nejustificate.
„China și Emiratele Arabe Unite desfășoară o cooperare normală în domeniul suveranității, care este rezonabilă și legală și nu vizează sau nu are nimic de-a face cu niciun terț”, se arată în declarație.
SUA nu va avea tot timpul influență în Orientul Mijlociu
Totuși, analiștii susțin că SUA nu vor câștiga tot timpul influență în Orientul Mijlociu. La câteva zile după remarcile lui Gargash, Abu Dhabi se pare că a decis să suspende achiziția de mai multe miliarde de dolari de aeronave F-35 fabricate în SUA, primul acord de acest gen cu o țară arabă. Statele Unite ar fi cerut, în schimb, ca Emiratele Arabe să renunțe la compania chineză Huawei Technologies Co. din rețeaua sa de telecomunicații. Washingtonul a susținut că tehnologia reprezintă un risc de securitate pentru sistemele sale de arme, în special pentru o aeronavă pe care SUA o numesc „bijuteria coroanei”.
Abu Dhabi nu a fost de acord nu cererea SUA. Un oficial emirat a spus că o „analiza cost/beneficiu” a stat în spatele deciziei lor de a rămâne cu Huawei în detrimentul F-35-urilor. De asemenea, faptul că nu au acceptat condiționarea americanilor este o dovadă că Abu Dhabi nu intenționează să se încline întotdeauna în fața cererilor SUA cu privire la China și respinge noțiunile Washingtonului.
Orientul Mijlociu a fost zguduit de tensiuni geopolitice, probabil de când puterile coloniale occidentale au sculptat regiunea bogată în resurse în sfere de influență în urmă cu peste un secol. Însă regiunea fusese rareori văzută de violențe la scara anilor 2010, când războaiele simultane din patru țări diferite, Siria, Yemen, Libia și Irak, precum și violențe de lungă durată în Israel și teritoriile palestiniene ocupate, au transformat zone vaste a lumii arabe într-o baie de sânge.
Americanii au dat mai multă importanță zonei arabe
A fost o perioadă care a coincis cu o schimbare politică importantă . SUA dădeau prioritate Orientului Mijlociu pe măsură ce acesta devenea concentrat asupra Chinei. Haosul care a urmat a fost fără precedent și părea să anticipeze un vid major de putere în urma Washingtonului.
Citiți România Liberă și pe Google News!