24.6 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalMarile puteri economice fac schimb de locuri. China va depăși Statele Unite

Marile puteri economice fac schimb de locuri. China va depăși Statele Unite

Marile puteri economice fac schimb de locuri în ierarhia mondială, afirmă un raport elaborat în Marea Britanie. Raportul a fost întocmit de CEBR (The Centre for Economics and Business Research), cu sediul la Londra.

Potrivit acestei surse, Statele Unite sunt, încă, prima putere economică a lumii. Pe locul al doilea este China. Aceste două țări vor face schimb de locuri în anul 2030. Pe llocul al treilea se menține, deocamdată, Japonia. Dar la nivelul anului 2033, pe locul al treilea, în locul Japoniei, ar urca Germania.

Marile puteri occidentale se tem de ascensiunea Chinei

Raportul întocmit de institutul britanic este întocmit în termeni neutri. Dar ascensiunea economică a Chinei este un subiect care îngrijorează statele occidentale. Statele Unite consideră că China comunistă dorește să-și folosească potențialul economic și tehnologic pentru a submina capacitatea de apărare a țărilor democratice.

În anul 2022, pentru prima dată în istorie, Produsul Intern Brut (PIB) al lumii va depăși o sută de mii de miliarde de dolari.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă