Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Opoziţia poloneză, avertisment despre ''Polexit''

Principalul front al opoziţiei poloneze şi-a lansat sâmbătă campania pentru alegerile europarlamentare, susţinând că formaţiunea conservatoare aflată la putere, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), ar putea în final să scoată Polonia din UE, relatează Reuters, citează Agerpres.

Share

Rl online 0 comentarii

06.04.2019 - 18:05

Polonezii sprijină cu o largă majoritate rămânerea în blocul comunitar, iar Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere, nu a evocat niciodată o posibilă ieşire a ţării din UE. Dar liderii opoziţiei afirmă că retorica acestui partid împotriva UE şi disputele neîncetate cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept ar aduce Polonia cu un pas mai aproape de un ''Polexit''.

Încercând să se facă ecoul sentimentului pro-UE al votanţilor, liderii Coaliţiei Europene (KE) susţin că scrutinul din luna mai reprezintă o alegere fundamentală pentru viitorul naţiunii lor. ''Avem o mare alegere în faţa noastră: o Polonie puternică, bogată, democratică într-o Europă puternică, sau ceea ce vedem astăzi - partidul stat, pornit pe calea sa de plecare din UE'', a spus Grzegorz Schetyna, liderul partidului Platforma Civică (PO), care mai crede că alegerile din luna mai sunt cele mai importante după anul 1989, dată fiind miza lor.

Dacă în Polonia s-ar organiza un referendum după modelul celui organizat în Regatul Unit pentru Brexit, 88% dintre participanţi ar vota împotriva ieşirii din UE, conform unui sondaj difuzat zilele trecute. În acelaşi sondaj Partidul Lege şi Justiţie este cotat cu 39% din intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare, devansând Coaliţia Europeană, al cărei procent este de 36,5%.

Conservatorii aflaţi la putere din anul 2015 şi-au pătrat un solid sprijin popular, în pofida scandalurilor de corupţie, a măsurilor contestate de reformă în justiţie şi mass-media şi a conflictului permanent cu Bruxelles-ul, care a lansat împotriva Poloniei o serie de proceduri de infringement pentru încălcarea statului de drept, activând în plus articolul 7 din Tratatul UE.

Buna situaţie economică şi politica de asistenţă socială au jucat un rol în menţinerea popularităţii Partidului Lege şi Justiţie.

La evenimentul de lansare a campaniei pentru alegerile europene, opoziţia a lansat mai multe promisiuni, printre care creşteri de salarii pentru profesori şi sprijin financiar suplimentar pentru tinerii lucrători.

Comentarii