Un comitet al Organizației Națiunilor Unite a constatat că Finlanda a încălcat o convenție internațională privind discriminarea rasială în ceea ce privește drepturile politice ale sami, singurul popor indigen din UE.
Cazul se referă la interferența în alegerile pentru Parlamentul Sámi din 2015, când Curtea Supremă Administrativă din Finlanda a decis că zeci de persoane care s-au identificat ca Sámi ar trebui să fie adăugate pe listele electorale și, prin urmare, să fie eligibile pentru a vota la alegerile din acel an.
Chestiunea referitoare la cine se poate numi Sámi este extrem de sensibilă în rândul comunității Sámi din Finlanda, care numără 10 000 de membri, dintre care aproximativ jumătate trăiesc încă în zonele tradiționale de origine Sámi, numite Sápmi, din Laponia finlandeză.
Mulți sami din Finlanda consideră că doar ei ar trebui să poată decide cine este sami (și cine nu este) și că statul finlandez nu ar trebui să aibă niciun cuvânt de spus în această privință.
„Finlanda trebuie să ne respecte dreptul la autodeterminare, precum și obiceiurile și tradițiile noastre”, spune Anne Nuorgam, una dintre persoanele Sámi care a adus cazul în fața Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării rasiale.
„Este o decizie foarte importantă, deoarece arată că Parlamentul Sámi are dreptate să spună că avem autodeterminare și că avem posibilitatea de a determina cine face parte din poporul Sámi și, prin urmare, cine are dreptul de a vota la alegeri”, a declarat Nuorgam pentru Euronews.
Nuorgam, care a fost anterior președinte al Forumului Permanent al ONU pentru Probleme Indigene, a declarat că unele dintre persoanele ale căror nume au fost adăugate pe listele electorale de către instanța finlandeză nu avuseseră anterior nicio afiliere puternică cu identitatea și cultura Sámi.
Nu este prima dată când Finlanda încalcă drepturile sami
Decizia de marți a comitetului marchează a treia oară în ultimii ani când un organism al Națiunilor Unite a condamnat Finlanda pentru încălcarea drepturilor populației sami.
O reformă a Legii privind Parlamentul Sámi, care reglementează rolul instituției formate din 21 de membri, a fost amânată de mult timp de guvernele succesive ale Finlandei, înregistrându-se puține progrese în ultimii ani. Dacă reformele ar fi finalizate, acestea ar putea consacra în legislația finlandeză dreptul la autodeterminare al comunității sami și ar putea corecta încălcările convențiilor internaționale identificate de ONU.
„Aceasta este ocazia perfectă pentru ca statul finlandez să ia o pauză, să regândească și să își revizuiască atitudinea față de autodeterminarea Sámi”, spune Pirita Näkkäläjärvi, membră a Parlamentului Sámi.
„Este greu de înțeles de ce în 2022 Finlanda ar vrea să continue să fie o țară care a fost găsită că a încălcat nu una, ci două convenții internaționale privind drepturile omului în chestiuni legate de lista electorală a Parlamentului Sámi”, spune ea pentru Euronews.
„Nu cerem prea multe: doar dreptul de a ne determina propria identitate și apartenență în conformitate cu obiceiurile și tradițiile noastre, așa cum este dreptul nostru ca popor indigen conform dreptului internațional”, adaugă Näkkäläjärvi.
Finlanda are acum la dispoziție 90 de zile pentru a da un răspuns oficial la concluziile comisiei, dar a fost îndemnată să negocieze cu Parlamentul Sámi, situat în orașul Inari din regiunea arctică, pentru a ajunge la o soluție.
Șeful departamentului Curții pentru Drepturile Omului din cadrul Ministerului finlandez de Externe a declarat pentru postul public de televiziune Yle că plângerea se ia „foarte în serios”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!