România liberă a obţinut contractul prin care Dan Diaconescu a vândut 20% din acţiunile firmei care deţine postul de televiziune OTV. Acest contract controversat apare în momentul în care alte două companii cer în instanţă insolvenţa „televiziunii poporului”.
În 2007, Dan Diaconescu a vândut pentru 5 milioane de euro 19,9% din acţiunile OTV unui off-shore din Cipru, Magic Hand Ltd. Un an mai târziu, Diaconescu a declarat la CNA că tot el este proprietarul Magic Hand Ltd. şi că se pregăteşte să listeze acţiunile acestei companii la bursă, după cum susţine acum Cozmin Guşă. Dacă declaraţia lui Diaconescu ar fi adevărată, atunci, din punct de vedere economic, transferul de la Dan Diaconescu către Dan Diaconescu a 19,9% din propria televiziune este unul păgubos. Asta pentru că în 2007, în urma acestei tranzacţii s-a plătit către stat un impozit pe venit de 2.681.641 lei. Practic, Diaconescu ar fi fost de acord să cedeze statului o sumă mare de bani, pentru un scop care este cel puţin neclar.
Dacă însă proprietarul din spatele Magic Hand Ltd nu era Dan Diaconescu, ci Sorin Ovidiu Vîntu, înseamnă că Vîntu a dat 5 milioane pe 19,9% din OTV în 2007, pentru ca trei ani mai târziu să vândă aceste acţiuni de opt ori mai scump către Petromservice. Dacă e aşa, înseamnă că Vîntu s-a folosit inclusiv de acţiunile OTV ca să devalizeze Petromservice. Un argument care face plauzibil scenariul că Vîntu s-ar afla în acţionariatul OTV încă din 2007 e că semnatarul ordinului de plată al Magic Hand Ltd., prin care s-a virat impozitul aferent tranzacţiei celor 19,9% din acţiunile OTV (2.681.641 lei), este Ion Dumitru Relu, personaj pe care îl regăsim în anturajul lui Vîntu. Ion Dumitru Relu a fost numit de SOV la conducerea reţelei de staţii locale a Realitatea TV.
Dacă Sorin Ovidiu Vîntu e personajul din spatele Magic Hand Ltd (acţionar din 2007 la OTV), înseamnă că la campania prezidenţială din 2009, am asistat la un joc cel puţin interesant: la trustul Realitatea TV unde acţionar majoritar era SOV, Traian Băsescu era criticat din toate poziţiile, iar la OTV, unde SOV era de asemenea acţionar, Traian Băsescu era pus într-o lumină favorabilă.
Interesant de precizat e că una din clauzele contractului din 2007 sublinia că Magic Hand Ltd. avea dreptul să intervină în gestiunea şi administrarea OTV.
Cel mai probabil, cel care deţine numele persoanei din spatele holdingului cipriot care a preluat 19,9% din OTV în 2007 e Cozmin Guşă. Asta fiindcă Ion Dumitru Relu, reprezentantul fiscal al Magic Hand Ltd, e un apropiat de-al lui Guşă. Însă acesta neagă că ar cunoaşte identitatea firmei care a pus mâna pe televiziunea Poporului.
Două firme cer falimentul OTV
Dan Diaconescu are însă şi alte probleme. După ce numele televiziunii sale a apărut în scandalul banilor negri de la Petromservice, OTV are dificultăţi şi în ceea ce priveşte plata furnizorilor de diferite servicii. Două societăţi au introdus la Tribunalul Bucureşti cereri de chemare în judecată a SC Ocram Televiziune, societatea care deţine licenţa OTV, prin care solicită deschiderea procedurii insolvenţei firmei.
Ultima cerere de acest gen a fost înregistrată pe 30 noiembrie de SC Mamitzu Production SRL, tribunalul fixând termen pentru soluţionarea ei pe 14 martie 2012. Mamitzu Production este o casă de producţie, aflată şi ea în procedură de faliment. Firma Mamitzu a realizat pentru OTV emisiunile „Oana Zăvoranu Show” şi „Judecata de Apoi”, ambele prezentate de Oana Zăvoranu. Surse judiciare au declarat pentru RL că suma reclamată ca datorie ar depăşi 10.000 de euro. În 2010, compania s-a despărţit cu scandal de OTV, Oana Zăvoranu declarând pentru Cancan că ar fi fost păcălită de casa de producţie. La rândul ei, directoarea societăţii, Monica Mihai susţinea atunci că a colaborat bine cu Zăvoranu şi că şi-a plătit toţi colaboratorii.
Cea de-a doua solicitare de deschidere a procedurii insolvenţei la Ocram Televiziune este făcută de Romelectroacustic şi urmează să fie soluţionată pe 15 februarie 2012. Romelectroacustic a mai cerut odată insolvenţa OTV, dar în luna octombrie, tribunalul a anulat cererea ca urmare a faptului că acţiunea de chemare în judecată nu era timbrată. Societatea are ca principal obiect de activitate fabricarea de echipamente de comunicaţii. Cererile introduse de Mamitzu Production şi Romelectroacustic sunt primele demersuri prin care se solicită declanşarea insolvenţei la OTV. Totodată, astăzi Tribunalul Bucureşti urmează să decidă dacă va admite cererea de chemare în judecată formulată de RCS- RDS împotriva Ocram Televiziune, pentru recuperarea unei datorii care, se pare, depăşeşte 100.000 lei.
„Bunul” de preţ al OTV
Una din clauzele contractului din 2007 prevedea că cele 19,9% din acţiunile OTV vin obligatoriu la pachet cu vedeta Dan Diaconescu, lucru normal de altfel, deoarece postul tv aproape că se identifică
cu proprietarul său.